Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

"Κουρεύουν" τις εξουσίες του Δημητριάδη


Δεν έχασαν λεπτό τα κόμματα και υπό το βάρος του τεταμένου κλίματος που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις Αναστασιάδη για παύση του διοικητή Π. Δημητριάδη, κατέθεσαν πρόταση νόμου που θα περιορίζει τις εξουσίες του διοικητή σε σχέση με τις εργασίες των τραπεζών, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Με την πρόταση, που υπογράφουν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και του ΕΥΡΩΚΟ, στοχεύουν στην ενεργό συμμετοχή του ΔΣ της ΚΤ στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου προτείνεται η τροποποίηση του νόμου της περί της ΚΤ, έτσι ώστε όχι μόνο οι αποφάσεις που αφορούν θέματα χορήγησης άδειας και άσκησης εργασιών πιστωτικού ιδρύματος, αλλά και οι αποφάσεις που σχετίζονται με τον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο, να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της ΚΤ.

Με την αλλαγή επιδιώκεται όπως ακόμα σε ζητήματα λειτουργίας των τραπεζών, οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το ΔΣ αντί μόνο από το διοικητή.

Η πρόταση ακολουθεί την ένταση που προκλήθηκε για τη διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητας των διοικητικών συμβούλων της Τρ. Κύπρου. Λόγω της καθυστέρησης και των φημών για απόρριψη συμβούλων, ο ΔΗΣΥ είχε υποστηρίξει ότι τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα λαμβάνει το ΔΣ και όχι ο διοικητής.

Όπως αναφέρει και ο Χαμαιλέων το ρήγμα μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδηκαι του κ. Δημητριάδη είχε αρχίσει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση είχε εμφανιστεί έντονα δυσαρεστημένη για τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Σύμφωνα με το Stockwatch γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΚΤ ξεκαθάρισε προσωρινά το θέμα δίνοντας όμως την ευκαιρία στα κόμματα να το επαναφέρουν με πρόταση νόμου.

Είναι η τρίτη φορά που τα κόμματα παρεμβαίνουν στις εξουσίες της ΚΤ.

Προηγήθηκε ο διορισμός δύο εκτελεστικών συμβούλων στο ΔΣ της ΚΤ παρά τις ενστάσεις της ΕΚΤ.

Προηγήθηκε επίσης η αλλαγή του νόμου εξυγίανσης με τη συμπερίληψη σε αυτήν του υπουργού οικονομικών και της προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Η τρόικα είχε εκφράσει τη διαφωνία με την αλλαγή δύο μήνες πριν.

Για το τελευταίο ζήτημα η έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της Κύπρου, αναφέρει ότι η αλλαγή στη σύσταση της αρχής εξυγίανσης «θα συζητηθεί με τις αρχές στην επόμενη αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι ακολουθεί τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και ότι συνεχίζει να προστατεύει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Κύπρο».
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...