Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Βελτίωση στην εικόνα του καταγράφει το ΑΚΕΛ

Η οικονομική κρίση και η ανεργία ψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων που δηλώνουν οι Κύπριοι ότι τους απασχολούν. Ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων τους επανέρχεται και το Κυπριακό. 


Έρευνα που διενεργήθηκε για  λογαριασμό του ΑΚΕΛ καταδεικνύει σωρεία ενδιαφέροντων ευρημάτων τα οποία, όπως το sigmalive είναι σε θέση να γνωρίζει,  η πρώτη ανάγνωση από το ΑΚΕΛ είναι προς τη θετική κατεύθυνση.


Το sigmalive επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του ΑΚΕΛ για θέματα δημοσκοπήσεων Βαλεντίνο Πολυκάρπου, ο οποίος ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας. Περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «η διαχρονική, υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ,  την οποία επιβεβαίωσε έμπρακτα την τελευταία περίοδο στα δυο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινή γνώμη, δηλαδή το Κυπριακό και οι επιπτώσεις από το μνημόνιο (βλ. ιδιωτικοποιήσεις στην παρούσα συγκυρία) είναι αναμενόμενο να καταγράφονται με θετικό πρόσημο ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στην όποια πιθανή δημοσκόπηση διενεργείται αυτήν την περίοδο».   
Η ταυτότητα της έρευνας
Η  έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο 24 Φεβρουαρίου με 04 Μαρτίου από την εταιρεία ερευνών GPO Έρευνα Επικοινωνία με συνολικό δείγμα 1200 άτομα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε στον απόηχο της συζήτησης που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό αναφορικά με το Κυπριακό, την έκδοση του Κοινού Ανακοινωθέντος, τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και βέβαια την επίμαχη περίοδο της συζήτησης των ιδιωτικοποιήσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Άποψη για την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

10 μονάδες αυξημένη η αρνητική αποτίμηση για τον Πρόεδρο 

Σύμφωνα με την έρευνα τέσσερις στους δέκα Κύπριους θεωρούν ότι η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Ποσοστό κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα που διενεργήθηκε το Μάιο του 2013.

Αντιπολίτευση ΑΚΕΛ: Αυξάνεται η θετική αποτίμηση για το ρόλο της αντιπολίτευσης που ασκεί το ΑΚΕΛ.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39%) κρίνουν ότι η αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ποσοστό σαφώς πιο βελτιωμένο από το αποκαρδιωτικό 21% που κατέγραφε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης τον περασμένο Μαίο.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Η βελτιωμένη εικόνα του ΑΚΕΛ αποτυπώνεται και στο δείκτη δημοτικότητας του ηγέτη του καθώς ο Άντρος Κυπριανού είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει μικρή - έστω - αύξηση σε θετικές γνώμες σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι παρουσιάζουν από μεγάλη μέχρι πολύ μεγάλη πτώση της θετικής δημοτικότητας τους. 

Κυπριακό

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του ρεπορτάζ το Κυπριακό αποτελεί το σημείο όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντλεί ποσοστά στήριξης πέραν του 65%. Αυτό κατά κύριο λόγο προέρχεται από την κριτική στήριξη που, προς το παρών τουλάχιστον, απολαμβάνει από μεγάλη μερίδα ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων μεταφράζοντας έτσι την υπό αυστηρές προϋποθέσεις στήριξη του ΑΚΕΛ (έτσι όπως τις περιέγραψε στην ομιλία του ο ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στο προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ τον περασμένο μήνα) στον πρόεδρο ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Σε αντίστοιχα επίπεδα θετικής αποτίμησης  με αυτά του Προέδρου για τη στάση του στο Κυπριακό καταγράφεται  και το ΑΚΕΛ (65%) το οποίο και σε αυτό το δείκτη παρουσιάζει αύξηση από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας κατά 20%.

Ιδιωτικοποιήσεις 

Στο επίμαχο ζήτημα της περασμένης περιόδου απαντούν οι ερωτώμενοι με την πλειοψηφία τους (55%) να δηλώνουν ότι διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, της ΣΥΤΑ και της ΑΛΚ. Ανάμεσα τους η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ. Απεναντίας οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ  τάσσονται πλειοψηφικά (3 στους 4) υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και ένας στους τέσσερις εναντίον. 
Από: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...