Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Τρεις κυπριακές ταινίες βραβεύτηκαν στην Δράμα


Τρία βραβεία απέσπασε η Κύπρος στο 36ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανάμεσα σε 40 ελληνικές ταινίες και 57 ξένες.


Ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες αναφέρει ότι οι ταινίες που βραβεύτηκαν είναι το «Dead End» της Τώνιας Μισιαλή, η οποία απέσπασε το 2ο Βραβείο Μυθοπλασίας «Αργυρός Διόνυσος», η ταινία «Άννα» του Σπύρου Χαραλάμπους, η οποία απέσπασε το βραβείο «Έλληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης», και η ταινία «Σκιαμαχία» του Ντίνου Γρηγορίου, η οποία έλαβε Τιμητική Διάκριση για το μοντάζ.

Όλες οι ταινίες αποτελούν συμπαραγωγές με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, και έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την Ενίσχυση Κινηματογραφικών Ταινιών.

Για την ταινία «Dead End» της Τώνιας Μισιαλή αναφέρεται ότι βραβεύτηκε για την τρυφερή ματιά, την ευρηματικότητα και την οικονομία των εκφραστικών μέσων ενώ το έργο «Άννα» του Σπύρου Χαραλάμπους βραβεύτηκε για την ανάδειξη ενός κοινωνικού θέματος με άρτια κινηματογραφική γραφή. Το τρίτο έργο βραβεύτηκε για το μοντάζ.

Και οι τέσσερις κυπριακές συμμετοχές απέσπασαν θετικότατες κριτικές και σχόλια τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους κινηματογραφικούς παράγοντες, όπως κριτικούς, διευθυντές διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, καθώς και από Έλληνες και ξένους δημιουργούς που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με τη συμπερίληψη τεσσάρων ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα, αλλά και την επιβράβευση τριών Κύπριων σκηνοθετών στο φετινό φεστιβάλ Δράμας 2013, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι ο κυπριακός κινηματογράφος ανθεί και ότι οι κυπριακές κινηματογραφικές παραγωγές συνεχίζουν να τιμούν επάξια τη χώρα μας, πέραν των συνόρων της Κύπρου».

Σημειώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ότι, στις 3 Οκτωβρίου 2013, η ταινία μεγάλου μήκους του Κυριάκου Τοφαρίδη «Οικόπεδο 12» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ, από την 1η Νοεμβρίου 2013, θα προβάλλεται και στην Κύπρο. Η ταινία είναι υποψήφια για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει τις προβολές της στην Κύπρο και η ταινία του Ανδρέα Πάντζη «Η χαρά και η Θλίψη του Σώματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...