Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κοντά σε στάση πληρωμών έφτασε η Κύπρος το 2011


Πολύ κοντά σε στάση πληρωμών βρέθηκε η Κύπρος τον Μάιο του 2011, έξι μήνες πριν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, Φαίδων Καλοζώης, καταθέτοντας στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, ανέφερε ότι λόγω της τραγικότητας της κατάστασης, άρχισε να προειδοποιεί με εσωτερικά σημειώματα για τους κινδύνους.

Ο κ. Καλοζώης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε υπόμνημα προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, στο οποίο γινόταν εισήγηση για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή.

Τόνισε, δε, ότι στο εξωτερικό υπήρχε η εικόνα πως η Κύπρος οδηγείτο σε ανεξέλεκτη χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με επιστολή του τον Αύγουστο του 2011, ζητούσε επειγόντως να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο για την τραγικότητα της κατάστασης. Αντ΄ αυτού, τόνισε, έγινε ανασχηματισμός και το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο κ. Κίκης Καζαμίας.

Ο κ. Καλοζώης μίλησε για υπεραισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους του κ. Σταυράκη και επεσήμανε ότι το δημόσιο χρέος από 49% το 2008 εκτοξεύθηκε σε τέσσερα χρόνια στο 86%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...