Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Αναστασιάδης: Περιμένουμε ύφεση και αύξηση της ανεργίας


Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας το 2013 και το 2014, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ιδιαίτερα, ανέφερε ότι η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση περίπου 8,7% φέτος και 3,9% το 2014, ενώ σταδιακή ανάκαμψή της, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένεται το 2015.

Σε ομιλία του απόψε στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ο κ. Αναστασιάδης τόνισε παράλληλα ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που διαθέτει η Κύπρος, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές και των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, «δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών».

Τόνισε επιπρόσθετα ότι μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, «θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και του λαού, προς την οικονομία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα για ανάπτυξη της οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας, που εξήγγειλε πρόσφατα και κάλεσε τους εργοδότες να τα υιοθετήσουν.

Απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίζουν από την επίλυση του Κυπριακού και την απαλλαγή της πατρίδας από την τουρκική κατοχή, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «παραμένει προτεραιότητα, έγνοια και όραμά του, η επανένωση του τόπου, του λαού, των θεσμών και του κράτους και η απαλλαγή από την κατοχή».

Επανέλαβε ότι παραμένει δεσμευμένος για λύση στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν γίνονται αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που θέτουν ή τείνουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το δικαίωμα επιλογής του τρόπου και του χρόνου ανάπτυξης του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...