Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Οι κακές σχέσεις του Ερογλου με την Αγκυρα έφεραν την κρίση στα κατεχόμενα


Οι σχέσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη και «προέδρου» του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου με την Αγκυρα και τον πρωθυπουργό Ερντογάν δεν είναι και τόσο καλές.Αντιθέτως έχουν επιδεινωθεί τελευταία.

Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που ο Ερντογάν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση με τον Μπαρακ Ομπάμα ,στη Νέα Υόρκη πηγε για επαφές με τα Ην.Εθνη πηγε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Ιρσεν Κιουτσουκ ο όποιος προέρχεται απο το ιδιο κόμμα με τον Ερογλου. Πρόκειται για τον ευνοούμενο του τούρκου πρωθυπουργού.

Ενω αυτα συνέβαιναν στις Ην.Πολιτείες στα κατεχόμενα ξέσπασε ξαφνικα πολιτική κρίση.Οκτω βουλευτες του κόμματος Εθνικής Ενότητας επικεφαλής του οποιου ειναι ο κ.Κιουτσουκ με επικεφαλής τον Αχμέτ Κασίφ κηρυξαν ανταρσία και συνεργαζόμενοι με την αντιπολίτευση ( το Τουρκικο Ρεμπουπλικανικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερνταρ Ντενκτάς) ανακοίνωσαν οτι θα στραφουν εναντίον του κ.Κιουτσούκ με πρόταση μομφής,με σκοπό το σχηματισμό μεταβατικής «κυβέρνησης» και πρόωρες εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Ιρτσεν Κιουτσούκ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Πήρε εσπευσμένα το αεροπλάνο και επέστρεψε στην κατεχόμενη Λευκωσία αφού ετοίμασε την αντεπίθεση του σε συνεργασία με την Αγκυρα. Όλα ξεκαθάρισαν χθες στη Βουλή των κατεχομένων.

Οι αντάρτες κατέθεσαν την πρόταση τους με 27 υπογραφές αλλά ο Κιουτσούκ τους αιφνιδίασε αφού πρότεινε πρόωρες εκλογές στο ψευδοκράτος στις 21 Ιουλίου.

Συμμάχησε μάλιστα με το Ρεμπουπλικανικό Κόμμα στην αρμόδια επιτροπή η οποία αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου.

Με την κίνηση αυτή οι αντάρτες δεν προλαβαίνουν-για νομικούς λόγους- να σχηματίσουν κόμμα και να κατέβουν στις εκλογές διεκδικώντας την κληρονομιά του Κόμματος Εθνικης Ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα οι αντάρτες μάλλον θα συνεργαστούν εκλογικά με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερνταρ Ντενκτάς.

Απο την άλλη θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι μετα τη συμμαχία του Κιουτσούκ με το Ρεμπουπλικανικό κόμμα επικεφαλής του οποίου ειναι ο διάδοχος του Ταλάτ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου η πρόταση μομφής εναντίον του δεν έχει κανένα μέλλον.Λέγεται μάλιστα στα κατεχόμενα ότι μεταξύ τους υπάρχει συμφωνία σχηματισμού «κυβέρνησης» συνασπισμού σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία.Τη θέση του Κιουτσούκ έρχεται να ενισχύσει και η επίσκεψη του τούρκου υπουργου Εξωτερικων Αχμέτ Νταβούτογλου το Σαββατοκυριακο στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η εξήγηση όλων αυτών είναι πολύ ενδιαφέρουσα σύμφωνα με την ερμηνεία καλά πληροφορημένων πηγών στα κατεχόμενα.

Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν ότι πίσω από την ανταρσία στο Κόμμα Εθνικης Ενότητας βρίσκεται ο ιδιος ο Ερογλου οποιος θέλησε κερδίσει πόντους στη διαμάχη του με την Αγκυρα.

Επιχείρησε να παραμερίσει τον άνθρωπο του Ερντογάν πρίν απο την έναρξη της νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού το Φθινόπωρο.Προφανώς δεν λησμονεί τι έγινε το 2003 οταν ο Ερντογάν ενόψει της συζήτησης του σχεδίου Ανάν ανέτρεψε τον Ντενκτας και ευνόησε την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία του ψευδοκράτους.

Η λεπτομέρεια όμως που εχει σημασία ειναι πώς στα κατεχόμενα συζητούν ήδη υποψηφιότητα Ταλάτ στην εκλογική αναμέτρηση του 2015.Εκτός και εάν σημειωθουν εξελίξεις νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...