Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Eurogroup: "Ο χρόνος δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις"


Το Eurogroup ενέκρινε και τυπικά την υπαγωγή της Κύπρου σε Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το πακέτο έκτακτης δανειοδότησης. Η πρώτη αυτή δόση, συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα απελευθερωθεί σε δύο εκταμιεύσεις: Η πρώτη εκταμίευση, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, έγινε χθες, Δευτέρα και η επόμενη, ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου, πριν από τις 30 Ιουνίου. Και οι δύο δόσεις που θα καταβληθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Μεγαλονήσου. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Κυπριακή κυβέρνηση υλοποίησε εγκαίρως όλες τις δεσμεύσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Σημειώνεται ότι όπως διαβεβαίωναν Κυπριακές διπλωματικές πηγές, η χώρα δεν έχει να εκπληρώσει ιδιαίτερα προαπαιτούμενα ανάμεσα στις δύο εκταμιεύσεις Μαΐου και Ιουνίου. Οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Τρόικας θα ξεκινήσουν από τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθούν το 2016, όταν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ολοκληρώνεται το Κυπριακό Πρόγραμμα προσαρμογής. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι δεν μεσολαβεί αξιολόγηση, δεν σημαίνει ότι οι κινήσεις της Κυπριακής κυβέρνησης και η εφαρμογή του προσφάτως υπογραφέντος Μνημονίου δεν θα παρακολουθείται, τόνιζαν στην «Καθημερινή» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ειδικότερα, μέχρι την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει ο εξωτερικός ανεξάρτητος έλεγχος για να διαπιστωθεί αν η Κύπρος εφαρμόζει τη νομοθεσία εναντίον του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

«Τα δάνεια του ΕΜΣ θα συμβάλουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και να κερδίσει χρόνο για η Κύπρο», δήλωσε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ και προσέθεσε: «Ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιείς βάσεις». Ο κ. Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε τέλος ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Κύπρο δεν επιμόλυναν μέχρι τώρα την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ούτε προκάλεσαν φυγή καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΕΜΣ αναμένεται να συνδράμει 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου ένα δισεκατομμύριο, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...