Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το
Κυπριακό θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο
πλευρών, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος
Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, μετά από εντολή του
Προέδρου της Δημοκρατίας, διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι
ίσως η πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή της
Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, η οποία θα δημιουργήσει
καλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης.
Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μπορεί ως αντάλλαγμα αυτής της επιστροφής να θεωρηθεί η λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο, πάντοτε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Σημείωσε ότι αυτή η πρόταση υπήρχε και επί θητείας Γλαύκου Κληρίδη, για την οποία, επειδή η Κύπρος ήταν τότε εκτός ΕΕ, η θέση ήταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την κηδεμονία και εποπτεία των δύο Δημαρχείων, ως κοινοτικών θεσμών. Τώρα μετεξελίσσεται αυτή η θέση όπως έχει διατυπωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, πρόσθεσε.
Παράλληλα ενημέρωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της θέσης ότι είναι καλύτερα η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό να γίνει το Φθινόπωρο, εξαιτίας ακριβώς των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που περνά τώρα η Κύπρος. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, η προετοιμασία για την έναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν είναι καθημερινή μας έγνοια, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες στην ομιλία του στο Παραλίμνι.
Εν τω μεταξύ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute. AHI). Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΑΗΙ κ. Νίκος Λαρυγγάκης δήλωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες το Ινστιτούτο κατέθεσε ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο, το οποίο καλεί την αμερικανική κυβέρνηση, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, να μην αλλάξει η πορεία κατεύθυνσης και να μην ασκηθούν πιέσεις στην Κύπρο για λύση στο Κυπριακό, καθώς δεν θα ήταν ιδανική αυτή τη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου