Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τρ. Πειραιώς: Μνημονιακός όρος να δοθούν τα κυπριακά υποκαταστήματα

Τι απαντά στους χαρακτηρισμούς για «σκάνδαλο»

Η απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, θεωρείται σκάνδαλο από πολλούς σε Αθήνα και Λευκωσία. Το ΑΚΕΛ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία «ιδιαίτερα ζημιογόνα και ετεροβαρή» για την κυπριακή οικονομία, καθώς οι Κύπριοι φορτώνονται τα 9,5 δισ. Ευρώ χρέος προς τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA της ΕΚΤ. Τι λέει η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς;

Οι όροι της συμφωνίας για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς έγιναν από την ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στην Κύπρο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης.

Επίσης, τόνισε ότι η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τέθηκε ως απαραίτητος όρος του μνημονίου για να «απομονωθούν τα ελληνικά τραπεζικά δίκτυα των κυπριακών τραπεζών, αλλά και για να μην παρασύρουν και τις μητρικές τους τράπεζες στην Κύπρο».

Τιμή και όροι

Οι όροι της συμφωνίας για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς καταρτίσθηκαν βασικά από την ΕΕ και τη διαπραγμάτευση έκανε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), δήλωσε ο Κ. Λοϊζίδης.

Η τιμή πώλησης, που συμφωνήθηκε συνολικά και για τα τρία δίκτυα καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών «ήταν πολύ υψηλότερη από τις αντίστοιχες συγκρίσιμες συναλλαγές στην Ελλάδα» ανέφερε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η Η ΚΤΚ ανέφερε σε επιστολή της στη Βουλή ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τριών τραπεζών, ύψους 23,9 δισ. ευρώ πωλήθηκε με αποτίμηση 16,2 δισ. ευρώ, λόγω των συσσωρευμένων προβλέψεων επί των δανείων και της εκτίμησης της Pimco για μελλοντικές ζημιές.

Ο Λοϊζίδης, απαντώντας σε ερώτηση σε ποιο βαθμό η τιμή πώλησης αντικατοπτρίζει τις συνθήκες της αγοράς και πώς συγκρίνεται με τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών, είπε ότι «έχουν γίνει πρόσφατα τρεις πωλήσεις ξένων τραπεζών στην Ελλάδα».

Και στις τρεις περιπτώσεις, είπε, οι ξένες μητρικές τράπεζες (Societe Generale και Credit Agricole Γαλλίας και η BCP Πορτογαλίας) δέχθηκαν ουσιαστικά μηδενικό τίμημα πώλησης (περίπου 2 εκ. ευρώ), να ανακεφαλαιοποιήσουν πλήρως τις τράπεζες (3,7 δισ. ευρώ) και επιπροσθέτως ανέλαβαν την υποχρέωση να επενδύσουν σημαντικά ποσά (πέραν των 550 εκ. ευρώ) στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

«Ουσιαστικά πλήρωσαν για να φύγουν από την Ελλάδα» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδος δισεκατομμυρίων από τις τρεις αυτές συμφωνίες, απάντησε ότι «η περίμετρος της συναλλαγής ενσωμάτωνε και τις ζημιές που υπολόγισε η Pimco στο ακραίο σενάριο (3,1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με το οποίο θα αύξανε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των κυπριακών τραπεζών».

Αναφορικά με κινδύνους για την Τράπεζα Πειραιώς από τη συμφωνία, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι τα δάνεια αυτά δεν χρειάζονταν περαιτέρω μείωση της αξίας τους, γι αυτό και ο διορισμός της Pimco από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη μελέτη και τους σχετικούς υπολογισμούς του σωστού επιπέδου απομείωσης σύμφωνα με το ακραίο σενάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...