Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Σύσκεψη κορυφής στην Κύπρο για τον τραπεζικό τομέα

Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό των Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε νωρίτερα σήμερα, δυσαρέσκεια για το ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει υπό καθεστώς εξυγίανσης, ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη τερματισθεί από τις 2 Μαΐου, όπως συμφωνήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η επικοινωνία με το Πανίκο Δημητριάδη θα μπορούσε να ήταν σε καλύτερα επίπεδα, αποκαλύπτοντας ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησαν ήταν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί και ζήτησε να είναι σεβαστή η ανεξαρτησία της εποπτικής αρχής. «Αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με την κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες, διερωτήθηκε κατά πόσο δεν αποτελούν επικοινωνία τα ηλεκτρονικά μηνύματα. «Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πρόβλημα με την εκτελεστική εξουσία. Αλλά πρέπει να συνεργαστούμε στα πλαίσια του σεβασμού των θεσμών και αποτελεί καθήκον της Κεντρικής Τράπεζας να προστατέψει την ανεξαρτησία της», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Επίσης, ανέφερε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, αφού τυχόν βεβιασμένες κινήσεις δυνατόν να δημιουργήσουν εκροές που θα αυξήσουν την εξάρτηση της οικονομίας από τον ΕΛΑ.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι η σημερινή κατάσταση δεν προέκυψε σε μια νύκτα, αλλά είναι αποτέλεσμα χρόνιων λαθών και παραλείψεων.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε υπερδιπλασιασμός του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο 2006-2011 και αλόγιστη επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό. Επίσης έγιναν τεράστιες επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και χαλαρώσεις στη χορήγηση δανείων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Και τέλος ανέφερε ότι η απασχόληση στο δημόσιο τομέα διογκωνόταν με ρυθμό 2% ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...