Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Συμφωνούν με το Μνημόνιο έξι στους δέκα Κυπρίους αναφέρει δημοσκόπηση


Προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του Μνημονίου και αποδεχόμενη τη λύση αυτή ως τη μοναδική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, εμφανίζεται η κυπριακή κοινωνία. 

Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή» αποτυπώνει τις αντιλήψεις που επικρατούν ανάμεσα στους πολίτες, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης του τόπου, με ένα πλειοψηφικό ρεύμα να εγκρίνει το Μνημόνιο και ένα ακόμα μεγαλύτερο να θεωρεί ως την ορθότερη για την Κύπρο επιλογή, την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Στη δημοσκόπηση της «Σ» καταγράφονται, ακόμη, οι απόψεις των πολιτών για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στην οικονομία, η δημοτικότητα του, των υπουργών και των πολιτικών αρχηγών, καθώς και οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της κρίσης στον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης τη μεγαλύτερη ευθύνη για την είσοδο της Κύπρου στο Μνημόνιο, φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Τη θέση αυτή εκφράζουν έξι στους δέκα πολίτες, την ώρα που ελάχιστοι είναι, όσοι επιρρίπτουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και στον Νίκο Αναστασιάδη. Ένα 16% καταλογίζουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στις τράπεζες, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μόλις το 5% θεωρούν ότι ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα. Το εύρημα αυτό προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι τόσο ο νυν όσο και ο πρώην διοικητής βρέθηκαν αρκετές φορές «στο μάτι του κυκλώνα», σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς τους.

Οριακό θετικό πρόσημο λαμβάνουν οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη στην οικονομία. Οι πολίτες εμφανίζονται περίπου διχοτομημένοι, ως προς την ορθότητα των χειρισμών Αναστασιάδη, διότι αυτοί εγκρίνονται από τέσσερις στους δέκα, ενώ απορρίπτονται από έναν στους τρεις. Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι το γεγονός ότι ένα 26% δεν τοποθετούνται θετικά, αλλά ούτε και αρνητικά.

Την έγκριση του Μνημονίου από τη Βουλή επικροτούν η πλειοψηφία των πολιτών, μ' ένα 60% να δηλώνουν ότι συμφωνούν με τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντιθέτως, τρεις στους δέκα εκφράζουν τη διαφωνία τους, θεωρώντας προφανώς λανθασμένη επιλογή την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης και προκρίνοντας άλλες λύσεις γι' αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου. Επίσης, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 56%, πιστεύουν ότι ορθώς δεν διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, την ώρα που τέσσερις στους δέκα πολίτες θα επιθυμούσαν τη λήψη απόφασης διά της έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας.

Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης , ελάχιστη είναι η απήχηση που βρίσκουν ανάμεσα στην κοινωνία οι όποιες φωνές ακούγονται για εγκατάλειψη του ευρώ και επιστροφή στη λίρα. Μόλις δύο στους δέκα πολίτες ενστερνίζονται μια τέτοια προοπτική, σε αντίθεση με το 70%, οι οποίοι πιστεύουν πως είναι καλύτερα για την Κύπρο η παραμονή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο πολιτικός αρχηγός για τον οποίο καταγράφεται η υψηλότερη θετική άποψη ανάμεσα στους πολίτες. Εξαιρετικά, ωστόσο, αξιοπρόσεκτο είναι το ποσοστό θετικής γνώμης που καταγράφει ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης (42,1%), δεδομένης και της εκλογικής δύναμης του κινήματος του οποίου ηγείται. Εύρημα άξιον αναφοράς είναι, επίσης, το γεγονός ότι τις λιγότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μόλις 18%. Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη, καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θετικής ή πολύ θετικής γνώμης από το σύνολο των πολιτικών σε ποσοστό 45%.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου θα επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού. Την εκτίμηση αυτή εκφράζουν σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες, σ' ένα εύρημα που έρχεται σε πλήρη αρμονία με το υπάρχον κλίμα που επικρατεί, εξαιτίας της διασύνδεσης που επιχειρείται από εξωγενείς παράγοντες. Ωστόσο, δύο στους δέκα Κυπρίους πολίτες εκτιμούν πως η κατάσταση της οικονομίας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος.

Οι πολίτες εκφράζουν δυσφορία για τα κόμματα. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται «κανένας», με τον ΔΗΣΥ ν' ακολουθεί οριακά πιο κάτω. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό που εξασφαλίζει η νεοσυσταθείσα Συμμαχία των Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, με την εκλογική της δύναμη να αγγίζει το 7% (στις προεδρικές του Φεβρουαρίου ο κ. Λιλλήκας είχε συγκεντρώσει 26,15%) και να υπερσκελίζει παραδοσιακά κόμματα όπως η ΕΔΕΚ, καθώς και πολιτικές δυνάμεις με κοινοβουλευτική παρουσία, όπως το Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι.
Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία LS Prime Market Research & Consulting Ltd. Ήταν Παγκύπρια με δείγμα 800 άτομα , 18 ετών και άνω , με δομημένου ερωτηματολόγιο και τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Στατιστικό Σφάλμα: (+/-)3,5%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...