Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Κύπρος: Εξαγγέλλεται πρόγραμμα για μείωση της στρατιωτικής θητείας

Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε σήμερα ότι προσπάθεια είναι να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μείωση της θητείας της Εθνικής Φρουράς, χωρίς να επηρεαστεί... το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που περνούμε ως Κύπρος και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα εξαγγελθεί σύντομα, αναφέρθηκε στο νέο τμήμα που έχει δημιουργηθεί στους Καταδρομείς, τις Ειδικές Δυνάμεις και είπε ότι στόχος είναι μέσα στο 2013 το τμήμα αυτό να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί με σύγχρονο εξοπλισμό που θα αγοραστεί σύντομα.

Σε δηλώσεις ύστερα από ενημέρωση που έτυχε στο στρατόπεδο "Στέλιου Μαυρομμάτη" στο Σταυροβούνι, ο κ. Φωτίου είπε πως «στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς όπου θα γίνουν ριζοσπαστικές τομές σε όλα τα επίπεδα, τόσο στη δομή, όσο και στην οργάνωση αλλά και στους εξοπλισμούς, θα προσπαθήσουμε και θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο στρατό για να ανταποκριθεί στην αποστολή του».

Σε ερώτηση κατά πόσον προνοείται και μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Φωτίου επανέλαβε πως «αυτό είναι μέσα στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα πρέπει σίγουρα να λάβουμε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τις δυσκολίες που περνούμε ως τόπος. Πέραν τούτου όμως η προσπάθεια είναι ότι θα υλοποιηθεί αυτή η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς». Πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος όσον αφορά αυτό το θέμα και σύντομα θα το εξαγγείλουμε».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος αυτού σε μόνιμη βάση, ο Υπουργός απάντησε πως θα πρέπει να περιμένουμε «να δούμε πώς θα πάει πρώτα το πιλοτικό πρόγραμμα και δεδομένων των εξελίξεων θα δούμε πώς και πότε υλοποιείται».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο τμήμα που έχει δημιουργηθεί στους Καταδρομείς, δηλαδή τη Διακλαδική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων και είπε πως «είναι ένα σημαντικό τμήμα και στόχος είναι να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε αυτό το τμήμα με σύγχρονο εξοπλισμό. Έχει γίνει τέτοια πρόνοια ώστε μέσα στο 2013 να θέσουμε σε υλοποίηση αυτό το σχεδιασμό».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα αγοραστεί ειδικός εξοπλισμός για το τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις που είναι «μια νέα Διοίκηση στους Καταδρομείς απαιτεί σύγχρονο εξοπλισμό ο οποίος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που κάνουν όλοι οι σύγχρονοι στρατοί και όλες οι σύγχρονες Εξειδικευμένες Ειδικές Ομάδες. Αυτό θα κάνουμε και εμείς και έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».

Ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση από ποια χώρα θα παραγγελθεί ο εξοπλισμός αυτός και πόσα θα στοιχίσει συνολικά.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», ο Υπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο επίλεκτα σώματα των ενόπλων δυνάμεων μας τους Καταδρομείς, για τους οποίους όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι. Τόσο ο Διοικητής όσο και οι αξιωματικοί αξίζουν συγχαρητήρια αλλά πάνω απ' όλα αξίζουν συγχαρητηρίων όλα αυτά τα νέα παιδιά που με τη δική τους θέληση κατατάσσονται σε αυτό το όπλο που απαιτεί σκληρή και πειθαρχημένη εκπαίδευση».

Στη συνέχεια ο Υπουργός παρακολούθησε επίδειξη καταδρομέων και συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, τους δημοσιογράφους και τη Διοίκηση του Στρατοπέδου, συνέφαγε με τους στρατιώτες. Το μενού περιελάμβανε φασόλια, ταραμοσαλάτα, ελιές, κρεμμύδι, ρόκα, σαρδέλες και τονοσαλάτα και συνοδευόταν από λευκό και κόκκινο κρασί.

Απευθυνόμενος προς τους στρατιώτες, ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μέσα από σκληρή δουλειά, μέσα από πίστη στον αγώνα που διεξάγουμε, ελπίδα και προοπτική, θα μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερες μέρες στη νέα γενιά αλλά καλύτερες μέρες για την Κύπρο μας. Ωσότου υπάρχει κατοχή και ωσότου καθημερινά δεχόμαστε απειλές από την Τουρκία και αμφισβητήσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα πρέπει η Εθνική Φρουρά να αναβαθμίζεται, να εκσυγχρονίζεται και να ενισχύεται για να επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή της».

Απευθυνόμενος στους εθνοφρουρούς ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτή είναι η αποστολή σας» και πρόσθεσε: «είδαμε και δηλώσεις κάποιων ξένων, βλέπουμε και παρακολουθούμε καθημερινά τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων. Θέλω να στείλω το ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν νομίζουν ότι θα εκμεταλλευθούν και θα αξιοποιήσουν με το δικό τους τρόπο, αυτή την ευκαιρία το ότι ο τόπος βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, την οικονομική κρίση και ότι ο κυπριακός λαός περνά δύσκολες ώρες αυτή τη στιγμή, αν νομίζουν ότι θα μας λυγίσουν ή αν νομίζουν ότι θα απεμπολίσουμε κυριαρχικά δικαιώματα, και αν νομίζουν ότι θα δεχθούμε απαράδεκτες λύσεις στο εθνικό θέμα, νομίζω ότι ξεγελούν τους ίδιους τους εαυτούς τους».

Πρόσθεσε ότι «αυτός ο λαός απέδειξε στη μακρόχρονη ιστορία του ότι και αντιστάσεις διαθέτει και αντοχές έχει. Πάνω απ' όλα όμως αυτός ο περήφανος λαός έχει αξιοπρέπεια. Περάσαμε ξανά δύσκολα και θα βγούμε από την κρίση και αυτό το θαύμα που έγινε το 1974 με τη συμμετοχή όλων μας θα το επαναλάβουμε και σήμερα και θα δούμε καλύτερες μέρες. Ο κυπριακός λαός μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες και οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες. Αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να δώσουμε τη μάχη για τον τόπο μας, για το μέλλον αυτού του τόπου, για τις νέες γενιές για εσάς τα νέα παιδιά να σας παραδώσουμε μια Κύπρο που σας αξίζει».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ακόμα ότι νοιώθει «περήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις αυτού του τόπου. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε δύσκολα και μπορεί το ηθικό και των αξιωματικών και των οπλιτών να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση, όμως νοιώθω ότι μπορούμε να επιτελέσουμε ένα σημαντικό έργο και μπορούμε να ανταποκριθούμε με μεγάλη επιτυχία στην αποστολή μας».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών Αντισυνταγματάρχης Χρήστος Κανιός ευχαρίστησε τον Υπουργό για τα καλά του λόγια και διαβεβαίωσε πως «η Διοίκηση Καταδρομών, οι μονάδες, τα στελέχη και οι οπλίτες είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εκτελέσουν την αποστολή τους». Ο κ. Κανιός προσέφερε στον Υπουργό δύο δώρα εις ένδειξη όπως είπε της παρουσίας του στο στρατόπεδο.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...