Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κασουλίδης: Μείναμε στο ευρώ για το κοινό καλό

O υπ.Εξωτερικών της Κύπρου Ι.Κασουλίδης
Η κυπριακή ηγεσία εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου διάσωσης από το κοινοβούλιο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην Washington Post. Τόνισε όμως ότι η ιδέα απορρίφθηκε καθώς μετά θα γινόταν πολύ δύσκολο για άλλες κυβερνήσεις χωρών όπως της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας να πείσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών στη Washington Post, οι ηγέτες των κομμάτων τις 48 ώρες που ακολούθησαν μετά το "όχι" του κοινοβουλίου εξέτασαν όλες τις εναλλακτικές, μεταξύ αυτών και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Η ιδέα αυτή τελικώς απορρίφθηκε καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του νησιού που βασίζεται στις εισαγωγές.

Παράλληλα, διατυπώθηκε η σκέψη ότι τυχόν έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα υπονόμευε την ευρεία αντίληψη ότι το κοινό νόμισμα είναι ‘μη αναστρέψιμο’ και ότι προορίζεται να παραμείνει ως ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Όπως επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, οι Κύπριοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών τους: "Εάν φεύγαμε από το ευρώ, θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολο για πολλές κυβερνήσεις –στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία- να πείσουν την κοινή τους γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στα σχέδια διάσωσης", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Κασουλίδης διευκρίνισε πάντως ότι η απόφαση για παραμονή στην ευρωζώνη δεν ήταν αλτρουϊστική αλλά έλαβε υπόψιν τον παράγοντα "πολιτική" αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για την διεύρυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Σχετικά με τους όρους του σχεδίου διάσωσης και το bail in που εφαρμόστηκε, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για τον τερματισμό της διάσωσης των τραπεζών μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων. "Χρειάζονταν ένα πείραμα" τόνισε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα της παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...