Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Άσμουσεν: Η Κύπρος θα ανακάμψει το 2015, παραμένουν όμως οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι

“Ιδιάζουσα περίπτωση” και “πρόκληση” χαρακτήρισε το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jörg Asmussen, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι... η οικονομική κατάσταση της Κύπρου είναι επισφαλής εξαιτίας μιας ραγδαίας επιδείνωσης του τραπεζικού της κλάδου παρά τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως είπε, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένουν ότι η Κύπρος θα ανακάμψει το 2015, βοηθούμενη από ένα μικρότερο τραπεζικό τομέα.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Asmussen δήλωσε πως η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος και τον ερχόμενο χρόνο, όμως η οικονομία θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά.

"Περιμένουμε -και αυτό είναι μια κοινή προοπτική της Επιτροπής και της ΕΚΤ- ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2015 καθώς ένας μικρότερος και πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη", δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε όμως ότι τόσο βραχυπρόθεσμοι, όσο και μεσοπρόθεσμοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν.

Ο Asmussen ανέφερε ότι για την οικονομική συντριβή της Μεγαλονήσου ευθύνονται οι μεγάλες ανισορροπίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι “απερίσκεπτες πρακτικές δανεισμού” και η έκθεση των τραπεζών στη χρηματοδότηση “τρωτών σημείων”, για να προσθέσει ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου παρουσιάζει ακόμα κινδύνους.

“Παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Asmussen. Τόνισε ακόμη ότι η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από τον ELA ήταν ακόμη “εξαιρετικά μεγάλη”. Η Τράπεζα Κύπρου είναι το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στη χώρα και έχει αναλάβει τα υγιή assets της Λαϊκής Τράπεζας μετά από την εξυγίανσή της.

Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των καταθετών στη διάσωση μέσω του “κουρέματος” των καταθέσεων, λέγοντας ότι “αυτοί οι καταθέτες δεν θα είχαν καλύτερη τύχη σε περίπτωση εκκαθάρισης (των κυπριακών τραπεζών)” και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μια ευρείας τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη που θα έχει ως έργο της την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

“Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση της σπουδαιότητας της ίδρυσης μιας τραπεζικής ένωσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μόνον τότε θα είμαστε ικανοί να σπάσουμε τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κρατών και των τραπεζικών συστημάτων τους”.

Ο Γερμανός οικονομολόγος υπεραμύνθηκε τέλος της ΕΚΤ και γων επιλογών που έγιναν στη συμφωνία της αμφιλεγόμενης διάσωσης της Κύπρου τον περασμένο Μάρτιο.

Η ΕΚΤ, τόνισε ο Asmussen, ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες του έκτακτου δανεισμού, ένα πολυσυζητημένο ζήτημα καθώς μερικοί έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ ότι επέτρεψε στην Λαϊκή Τράπεζα να προσφύγει σε τέτοιου είδους δανεισμό, παραβιάζοντας τους κανόνες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...