Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κύπρος: Ενέκριναν νομοσχέδια για το πόθεν έσχες

Δύο νομοσχέδια αναφορικά με ελέγχους περιουσίας κρατικών αξιωματούχων και Βουλευτών ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέχισε τη συζήτηση για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και για τον Προϋπολογισμό του 2014. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε... στο διορισμό του Γιάννη Γιαννάκη ως Επίτροπου Εθελοντισμού, και το Υπουργικό προχώρησε στην ανακήρυξη του 2014 ως έτους μνήμης του Κώστα Μόντη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του σώματος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωση και έλεγχος περιουσίας τροποποιητικός νόμος του 2013».

Το νομοσχέδιο, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, έχει στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου που διενεργεί η προβλεπόμενη από το Νόμο Επιτροπή με πρόνοιες για ανάθεση της διενέργειας λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε νόμιμους ελεγκτές που θα ορίζονται με ομόφωνη απόφαση του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή.

Με το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, συμπεριλαμβάνονται και οι Ευρωβουλευτές στα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως με άλλο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό διευρύνεται και ενδυναμώνεται ο έλεγχος αλλά και ο κατάλογος των ελεγχόμενων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα δηλώσεων και ελέγχου περιουσίας, δηλαδή του γνωστού 'πόθεν έσχες'.

Τα δύο νομοσχέδια, είπε, αποτελούν μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ερωτηθείς αν κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «συνεχίζεται η συζήτηση επί του θέματος».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον τέθηκε και το θέμα του προϋπολογισμού για το 2014, είπε ότι «γίνεται διαβούλευση, συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κατάληξη».

Σε ερώτηση αν τέθηκαν στο Υπουργικό προτάσεις για μείωση των δαπανών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η μείωση των δαπανών είναι εκ των ων ουκ άνευ, λόγω και Μνημονίου».

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διόρισε σήμερα ως Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τον Γιάννη Γιαννάκη.

«Ο διορισμός υλοποιεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία έχει στόχο να στηρίξει και αναβαθμίσει το Κίνημα Εθελοντισμού στην Κύπρο», είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως με το διορισμό Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, επιδιώκεται ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία του Κινήματος Εθελοντισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη στόχευση των χορηγιών και των υποδομών που υπάρχουν, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση και την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης της εθελοντικής προσφοράς.

Οσον αφορά την απόφαση για ανακήρυξη του 2014 ως έτους μνήμης Κώστα Μόντη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η απόφαση λήφθηκε εφόσον το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη το τεράστιο έργο και την προσφορά του Κώστα Μόντη στη λογοτεχνία και, ευρύτερα, στον πολιτισμό της Κύπρου.

«Η μνήμη του Κώστα Μόντη θα τιμηθεί με εορτασμούς, εκδηλώσεις τιμής και δραστηριότητες από εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα», είπε.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...