Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Σαρρής: Τα μόνα σίγουρα ευρώ τα έχουμε στην τσέπη μας…

«Τα μόνα σίγουρα ευρώ σήμερα είναι αυτά που έχει στην τσέπη του ο πολίτης» υποστήριξε στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής, ο οποίος ορίστηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών από τον πρόεδρο Αναστασιάδη την 1η Μαρτίου και παραιτήθηκε στις 2 Απριλίου, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι στην ψυχολογία των πολιτών επενεργεί αρνητικά όταν γνωρίζει πως ένα τραπεζικό σύστημα εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο πιο ισχυρός εκ των πιστωτών της Κύπρου είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ισχυρός του Eurogroup είναι η Γερμανία. «Και τα δύο αυτά μέρη τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του “κουρέματος” καταθέσεων, και εφόσον οι ισχυροί το ήθελαν, η Κύπρος δυστυχώς έμεινε μόνη, με μόνο συμπαραστάτη το Λουξεμβούργο» πρόσθεσε.

Επίσης, αναφερόμενος σε στιχομυθία που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, γνωστοποίησε ότι του υπέδειξε να μην αφήσει χρέος 17 δισ. ευρώ στις επόμενες γενιές, αλλά να αποταθεί στους μη Κυπρίους και στους πλούσιους.

Ο κ. Σαρρής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Παπαδόπουλου, αποκάλυψε ότι σε κάποια συνάντηση των δύο είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρόεδρο ότι, εάν επανεκλεγεί το 2008, θα πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών. «Είχα υποδείξει ότι, εάν δεν αποκρατικοποιηθούν οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί, όπως η CYTA και η ΑΗΚ, αν δεν μειωνόταν σημαντικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αν δεν μειώνονταν οι δαπάνες κι αν δεν μπορούσε να εξευρεθεί επενδυτής για τις Κυπριακές Αερογραμμές, τότε η κυβέρνηση του θα υποχρεωνόταν να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κατάθεση του Μ. Σαρρή στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία θα συνεχιστεί μεθαύριο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...