Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ανήσυχος για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο ο Χάρης Γεωργιάδης


Η αναπόφευκτη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η περαιτέρω συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας ανησυχούν τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος τονίζει ότι τυχόν εκτροχιασμός του μνημονιακού προγράμματος δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε λήψη νέων μέτρων μείωσης των δαπανών και αύξησης της φορολογίας.

Ο υπουργός διαβεβαιώνει πάντως ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν είναι καν μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης, η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την εξεύρεση πόρων μέσω των επενδύσεων.

Τονίζει επίσης ότι παρά τις δυσκολίες η παρούσα κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την άτακτη χρεοκοπία στην οποία οδηγείτο η χώρα.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κύπρου» ο ΥΠΟΙΚ της Μεγαλονήσου αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Εurogroup) δηλώνει ότι στόχος είναι η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Κύπρο.

Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα πρέπει «να υποτιμούμε ότι, κατά την περίοδο που έχουμε μπροστά μας, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Θα ήταν πιο δύσκολη, θα ήταν καταστροφική για την ακρίβεια, εάν δεν διασφαλίζαμε, έστω με τους όρους που έχουν τεθεί, τη δανειακή σύμβαση.

»Η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις αγορές εδώ και δύο χρόνια, από την άνοιξη του 2011. Δεν μπορούμε δηλαδή να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας».

Επίσης, υποδεικνύει ότι θα πρέπει οι δημόσιες δαπάνες να ισούνται με τα έσοδα του κράτους με μόνο περιθώριο για πρόσθετες δαπάνες, ελλείμματος, εκείνου που μας προσφέρει η δανειακή σύμβαση, δηλαδή 3,4 δισεκατομμύρια μέχρι το 2016.

«Και να ήταν επιθυμία μας ή πρόθεσή μας να τρέξουμε με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε αυτούς τους προϋπολογισμούς, όντας αποκλεισμένοι από τις αγορές και μη μπορώντας να δανειστούμε», αναφέρει.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός αναφέρεται στον τραπεζικό τομέα και εκφράζει την ανησυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την ανάγκη της πλήρους αποκατάστασης της ομαλότητας και σταθερότητας στο τραπεζικό μας σύστημα.

«Χωρίς αμφιβολία, η κύρια ευθύνη ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ούτε το δικαίωμα ούτε και τη διάθεση να παραμείνει απαθής. Υπάρχουν διαδικασίες που έχουν καθοριστεί, υπάρχουν πλαίσια και χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, και θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση αυτές οι αποφάσεις να υλοποιηθούν», αναφέρει.

Η Τράπεζα Κύπρου, προσθέτει, θα πρέπει να εξέλθει από το καθεστώς διαχείρισης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να αναλάβει τις ευθύνες του και να την οδηγήσει μπροστά, μέσα σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον.

«Να ληφθούν αποφάσεις που να αφορούν την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της τράπεζας, την αποκατάσταση των διευθυντικών και διοικητικών δομών της, να επιχειρηθεί μια δημόσια εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την τράπεζα, να αξιοποιηθεί το ευρύτερο περιβάλλον που έχει καταγραφεί», καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...