Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Έγγραφο για επίλυση του Κυπριακού από τον ΟΗΕ στους Τουρκοκυπρίους

Έγγραφο 70 σελίδων για την επίλυση του Κυπριακού υπέβαλαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιτζιάν, μετά τις συνομιλίες με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στα γραφεία του κόμματος. Το έγγραφο επιδόθηκε και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ιζέτ Ιτζιάν ανέφερε ότι πρόκειται για έγγραφο εργασίας, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία μετάφρασης.

Αν και αρχικά η κυπριακή κυβέρνηση δήλωνε άγνοια, το βράδυ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, επιβεβαίωσε την υποβολή ενός εγγράφου του ΟΗΕ προς τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Όπως αναφέρθηκε, το έγγραφο επιδόθηκε στον Αναστασιάδη, ύστερα από αίτημα του ιδίου, κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το έγγραφο θα κοινοποιηθεί στους αρχηγούς των κομμάτων για να ενημερωθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι προφανές πως ξεκινά σιγά-σιγά μία προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως στόχος του ΑΚΕΛ είναι να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σωστή προετοιμασία και θα έχει αίσια κατάληξη, με «επανένωση του τόπου πάνω στη συμφωνημένη βάση».

Ο Ιζέτ Ιτζιάν σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία για το Κυπριακό, στην οποία συμμετέχουν η Ε.Ε, ο ΟΗΕ, ακόμη και το ΝΑΤΟ, χωρίς να συμμετέχει ο κυπριακός λαός. Γι αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που είναι υπέρ της λύσης, της ειρήνης, της επανένωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...