Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μπαρόζο: «Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου»


Την αποφασιστικότητα της ΕΕ να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι συζητήθηκαν οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής στα θέματα ενέργειας και φορολογίας είναι και προς το συμφέρον της Κύπρου.

Ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισχυρή δέσμευση που επιδεικνύει η Κύπρος και προσωπικά ο κ. Αναστασιάδης. Η Κύπρος είναι και παραμένει προσδεδεμένη στην ΕΕ η οποία από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και των Κυπρίων σ' αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, τον Μάρτιο συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, που είναι το βασικό όχημα για μια νέα αρχή για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία καθώς παρέχει τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για να ξεφύγει η Κύπρος από τη μη βιώσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

 Όπως σημείωσε, το όχημα αυτό θα βοηθήσει την Κύπρο να αναθεωρήσει το οικονομικό της μοντέλο και τις αδυναμίες ενός υπερτροφικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Κύπρο απέδειξε ότι οι καθυστερήσεις είναι δαπανηρές και βεβαίως αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι οι πολίτες, για αυτό «είναι ουσιώδους σημασίας να μην χάσουμε άλλο χρόνο».



Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ζ. Μπαρόζο επανέλαβε την ανάγκη «να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα με στόχο την επίτευξη λύσης, η οποία είναι τόσο σημαντική για την Κύπρο και την ΕΕ». Υπογράμμισε δε ότι τόνισε στον κ. Αναστασιάδη την πλήρη υποστήριξη και διαθεσιμότητά του, για την ενίσχυση και αναβάθμιση της στήριξης της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ζητήσουν και οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο κ. Μπαρόζο επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον  σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς προς την Κύπρο και τον ευχαρίστησε για την απόφασή του να δημιουργηθεί ομάδα στήριξης για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Κύπρο, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είναι σημαντικό ότι οι εταίροι αναγνωρίζουν τις ειλικρινείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και να εφαρμόζουμε τις αλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...