Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Κύπρος-Κεντρική Τράπεζα: Δυσοίωνες οι προοπτικές για το 2013

Δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές για το 2013, όπως τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά... στην ανεργία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας (για το έτος 2012), ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση, την οποία καλείται ο τόπος να διαχειριστεί, δεν προέκυψε σε μια νύκτα.

«Ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς χρόνιων λαθών και παραλείψεων» είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος την περίοδο 2006- 2011, την αλόγιστη επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό, τις τεράστιες επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τις χαλαρώσεις στη χορήγηση δανείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες και τόνισε ότι, αν η Κεντρική Τράπεζα δεν στήριζε τις δύο μεγάλες τράπεζες με την αναγκαία ρευστότητα, τότε αυτές θα οδηγούνταν σε άτακτη χρεοκοπία και εκκαθάριση. Επισήμανε επίσης τον καθοριστικό ρόλο του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA) ως προς την έκτακτη βοήθεια χρηματοδότησης των τραπεζών.

«Παρά την έντονη κριτική, θέλω να επισημάνω ότι το ELA διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο, επιτρέποντας την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μνημόνιο» ανέφερε.
Ο Πανίκος Δημητριάδης είπε επίσης ότι αυτό που έγινε με τις κυπριακές τράπεζες ήταν πολύ επώδυνο για πολλούς καταθέτες, ιδιαίτερα για όσους δεν είχαν δάνεια, αφού τα δάνεια συμψηφίστηκαν ή θα συμψηφιστούν.

«Ωστόσο, το 96% των καταθετών δεν έχει επηρεαστεί» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι στην Τράπεζα Κύπρου, στην οποία έχει γίνει η μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, το 70% της αξίας των καταθέσεων που επηρεάστηκαν αφορούσε κατοίκους εξωτερικού, αφήνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανεπηρέαστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι, ίσως, αναμενόταν.

«Επιπρόσθετα, το ότι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές με δυσβάστακτο δημόσιο χρέος θα βοηθήσει να αποφευχθούν νέα μέτρα λιτότητας στο μέλλον» είπε ο κ. Δημητριάδης.

Τόνισε, τέλος, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται, στη βάση των πολιτικών αποφάσεων του Eurogroup, για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και να διασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοοικονομική σταθερότητα, το συντομότερο δυνατό.
e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...