Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ρευστό από τους ημικρατικούς ψάχνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου


του Ανδρέα Κωστουρή

Φιλέτα γης, μεγάλης αξίας προκειμένου να πάρει δάνειο εκατομμυρίων από τα Ταμεία Προνοίάς των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών (ΑΗΚ, Cyta και Αρχή Λιμένων) προσφέρει η Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να διατηρήσει τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα. 

Μάλιστα, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε μέσω εκπροσώπου του προς τα μέλη των διαχειριστικών επιτροπών των Ταμείων Προνοίας πως πέραν του ρευστού που θέλει η Εκκλησία για συμμετοχή στην υπό εξέλιξη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Ελληνική Τράπεζα είναι έτοιμος να παραχωρήσει γη ως αντάλλαγμα για αξιόγραφα ή ομόλογα της τράπεζας που κατέχουν τα ταμεία.

Είναι σαφές ότι η Εκκλησία δεν θέλει επουδενί να απολέσει τον έλεγχο του 20% που έχει σήμερα στην Ελληνική, ενώ οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα επιδιώξει εδραίωσή της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσω της εξασφάλισης περισσότερων προϊόντων (ομολόγων ή αξιογράφων/χρεογράφων) ορισμένα από τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές του οργανισμού.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη να λάβει δάνειο από τα Ταμεία Προνοίας των ημικρατικών βάζοντας ως εξασφάλιση γη μεγάλης αξίας που κατέχει, αλλά και να δώσει γη ως αντάλλαγμα σε αξιόγραφα/χρεόγραφα που κατέχουν τα ταμεία.

Όσον αφορά στον δανεισμό η πρόταση των οικονομικών συμβούλων της Εκκλησίας προνοεί κλειστό δάνειο επτά ετών, το οποίο θα αποπληρωθεί στη λήξη του ενώ οι τόκοι θα καταβάλλονται ετησίως.

Παράλληλα, η Εκκλησία στοχεύει στο 20% -περίπου- που θα εξασφαλίσουν τα Ταμεία Προνοίας των ημικρατικών σε περίπτωση που ολοκληρωθεί με επιτυχία το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης που κατάρτισε και υλοποιεί η Ελληνική Τράπεζα. Ο μεγάλος αριθμός αξιογράφων που κατέχουν τα ταμερία μπορούν θα τους τοποθετήσουν με μεγαλο ποσοστό στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικής, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συγκινεί τους ανθρώπους στους ημικρατικούς.

Εξάλλου, οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο καθιστούν τα φιλέτα γης που παραχωρεί η Εκκλησία ως ασφαλέστερη επένδυση από τις τραπεζικές μετοχές και μάλλον το πλάνο της Εκκλησίας θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας η οποία πορεί να υπολογίζει στο μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται: Εκκλησία.

Επί του εν λόγω ζητήματος αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις εντός Σεπτεμβρίου. Η πρόταση έχει ήδη διαβιβαστεί από τους οικονομικούς συμβούλους του Αρχιεπισκόπου στους ημικρατικούς, οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους. Απαντήσεις θα δοθούν σύντομα και οι σημερινές πληροφορίες του INBusinessNews αναφέρουν ότι η πρόταση του Αρχιεπισκόπου θα γίνει αποδεκτή από τα Ταμεία Προνοίας των ημικρατικών.



sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...