Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αναστασιάδης: Θα ανακάμψει η οικονομία αν είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι εάν είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι και δεν παρεκκλίνουμε από όσα έχουμε θέσει ως...
προτεραιότητες, θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Επίσης είπε ότι θεωρεί ότι νομότυπα συστάθηκε η Διερευνητική Επιτροπή για την οικονομία και αυτό που όλοι πρέπει να αναμένουν είναι το αποτέλεσμα και όχι τις εύκολες λύσεις που προσφέρονται μέσα από νομικίστικες θεωρήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στο περιθώριο των αποκαλυπτηρίων μνημείου αγνοουμένων, πεσόντων και δολοφονηθέντων κατοίκων του χωριού Μάνδρες στο Παραλίμνι.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόσφατη συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα παρερμηνεύτηκε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παρερμηνεύτηκε, αυτό που είπα και το νόημα και το μήνυμα ήταν ότι δεν θα επετρέπετο ποτέ σε κανένα να μας επιβάλει όρους εάν εμείς παίρναμε έγκαιρα μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατονόμασα και τον κ. Χριστόφια. Ο δημοσιογράφος μπορεί να απέδωσε τι απέδωσε, το μήνυμα ήταν ένα, ότι δεν θα επετρέπετο ποτέ σε κανένα των εταίρων μας να επιβάλει όρους εάν εμείς έγκαιρα εφροντίζαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Κληθείς να δηλώσει εάν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «θέλω να επαναλάβω ότι όσο θα είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι και όσο δεν θα παρεκκλίνουμε από όσα έχουμε θέσει σαν προτεραιότητες, δηλαδή ένα νοικοκυρεμένο κράτος, μια νέα δομή μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, πραγματικά κοινωνική πολιτική πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε. Μέσα και από τα κίνητρα που έχουμε δώσει, μέσα από τις πολιτικές που θα εξαγγέλλονται κάθε τόσο, είμαι βέβαιος ότι με την προσέλκυση ξένου ενδιαφέροντος και επενδύσεων θα αρχίσει να ανακάμπτει βεβαίως και η οικονομία μας».

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν η κυπριακή οικονομία να ανακάμψει τόσο σύντομα τη στιγμή που οικονομολόγοι διατείνονται πως η κυπριακή οικονομία ακόμα δεν έπιασε πάτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν γνωρίζω για ποιους οικονομολόγους μιλάτε αλλά είναι οι ίδιοι οι οικονομολόγοι που σχεδιάζουν πολλές των πολιτικών και δεν εννοώ τους Κύπριους αλλά και ευρύτερα, και στο τέλος υποχρεώνονται ακόμα και διεθνών οργανισμών να παραδεχθούν ότι έσφαλλαν στο άλφα ή στο βήτα και ούτω καθεξής».

Σε ερώτηση εάν προκύπτει κάποιο θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως αναφορικά με τον τρόπο σύστασης της Διερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «ούτε με τον Υπουργό υπάρχει θέμα, ούτε με τον Γενικό Εισαγγελέα. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, όταν συνδιαβουλεύσαι και συνδιαμορφώνεις ένα κείμενο δεν χρειάζεται η γραπτή ενημέρωση. Όμως αυτό δεν έχει τη σημασία του. Εχει δικαίωμα ο Γενικός Εισαγγελέας ενδεχόμενα αναθεωρώντας κάποιες θέσεις, ή παραβλέποντας κάποια θέματα να έχει τις απόψεις του. Αυτό που έχει σημασία είναι ένα, η απαίτηση του λαού για να αποδοθεί επιτέλους η αλήθεια αλλά και η δικαιοσύνη όσον αφορά τους φέροντες την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που η οικονομία μας αντιμετωπίζει. Επομένως ας μην εστιάσουμε το πρόβλημα στο εάν γραπτώς ή προφορικώς ή άλλως πως δημιουργούνται κάποιες διαφοροποιήσεις θέσεων».

Μπορεί, πρόσθεσε «και ο Γενικός Εισαγγελέας να αναθεωρήσει τις θέσεις που αρχικώς είχε. Αυτό είναι δικαίωμα του ύστερα από σοβαρή μελέτη. Αλλά θεωρώ ότι νομότυπα η Επιτροπή έχει συσταθεί από τρεις έγκριτους διακεκριμένους για την ακεραιότητα τους μέλη της, και ως εκτούτου αυτό που όλοι πρέπει να αναμένουν είναι το αποτέλεσμα και όχι τις εύκολες λύσεις που προσφέρονται μέσα από νομικίστικες θεωρήσεις».



offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...