Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Κρατικοποιείται ο Συνεργατισμός

Θα στηριχτεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το κράτος από το πρόγραμμα του Μνημονίου


Το κράτος θα επωφελείται από ενδεχόμενα κέρδη και θα επιβαρύνεται από ενδεχόμενες ζημιές, ενώ «δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση»

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διευκρίνισε σήμερα ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει πως ο Συνεργατισμός θα στηριχτεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων αλλά με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με ποσό που θα λάβει το κράτος από το πρόγραμμα του Μνημονίου.

Δεν πρόκειται είπε για δάνειο που θα φέρει τόκο, αλλά συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 99%.

Το κράτος, εξήγησε, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ότι θα επωφελείται από ενδεχόμενα κέρδη και θα επιβαρύνεται από ενδεχόμενες ζημιές, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση».

Πρόσθεσε πως ένα πρόσθετο ζήτημα που εγείρεται σχετίζεται με την πιθανή έξοδο του κράτους από το μετοχικό κεφάλαιο μέσω επαναγοράς αυτών των μετοχών από τον ίδιο το Συνεργατισμό. «Αυτό το ζήτημα» ανέφερε, «ρυθμίζεται μεν από ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με το Συνεργατισμό, να διευκρινίσουμε ποια είναι η πρακτική εφαρμογή αυτών των οδηγιών».

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβαρυνθεί ο Συνεργατισμός με κάποια απαίτηση για εγγυημένη απόδοση ή με κάποιο ψηλό επιτόκιο σε ετήσια και επαναλαμβανόμενη βάση.

Ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ο Συνεργατισμό δεν θα μπορεί να εξαγοράσει πίσω τις μετοχές του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως σε μια τέτοια περίπτωση οι μετοχές θα παραμείνουν στα χέρια του κράτους, το οποίο θα είναι και ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης και που ως τέτοιος θα μπορεί να λάβει αποφάσεις. «Είναι πολύ καλά γνωστή η σχέση του κράτους με το Συνεργατισμό συνεπώς ανάλογες θα είναι και οι αποφάσεις» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...