Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

«Χαλαρώνουν» οι όροι του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο

Η αποπληρωμή των δόσεων θα ξεκινήσει από το 2016 και όχι από φέτος και δεν θα γίνει πλέον με μία άπαξ δόση, όπως είχε αρχικώς συμφωνηθεί


Η κυβέρνηση της Ρωσίας κατέληξε, έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις, στους νέους όρους για την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που έχει παραχωρηθεί στην Κύπρο από το Δεκέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, «στην τελευταία συνεδρίαση της κυβέρνησης, ελήφθη θετική απόφαση και το δάνειο αρχίζει τη νέα ζωή του», κατά την οποία η αποπληρωμή του θα γίνει σε οκτώ ισόποσες δόσεις ανά εξάμηνο.

Η αποπληρωμή των δόσεων θα ξεκινήσει από το 2016 και όχι από φέτος και δεν θα γίνει πλέον με μία άπαξ δόση, όπως είχε αρχικώς συμφωνηθεί.

«Θα παραταθεί έως τότε η προνομιακή περίοδος, κατά την οποία θα καταβάλλεται το επίσης προνομιακό επιτόκιο, που έχει ήδη μειωθεί στο 2,5% από 4,5%» διευκρίνισε ο κ. Στόρτσακ.

Το ρωσικό δάνειο είχε αρχικώς χορηγηθεί για 4,5 χρόνια και η Μόσχα, παρά τις εκκλήσεις της Λευκωσίας, δεν ανταποκρίθηκε με νέο δάνειο, παρά μόνο με τη χαλάρωση των όρων του υπάρχοντος δανείου.

Το σχετικό κυπριακό αίτημα για πενταετή παράταση και αναδιάρθρωση του δανείου είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο από τον υπουργό Οικονομικών Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...