Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Δένονται και με καλώδιο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ

Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ/ enet.gr
Κοινή διακήρυξη για την υποστήριξη σε ένα τεράστιο έργο 1,5 δισ. ευρώ, που θα ενώσει με ηλεκτρικό καλώδιο την Ασία και την Ευρώπη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μνημόνιο συνεργασίας στην ενέργεια, που θα υπογράψουν αύριο στη Λευκωσία Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

Αν και πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στα άλλα τμήματα της συμφωνίας.

Μικρό κομμάτι

Το ενδιαφέρον προσελκύει, δηλαδή, η πολιτική συμφωνία για τα ενεργειακά, η οποία προβλέπεται στο μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών, που θα υπογράψει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Αλλωστε, στελέχη της ελληνικής πλευράς δεν κρύβουν ότι εκεί βρίσκεται το «φιλέτο», εκτιμώντας ότι η συμφωνία για το υποβρύχιο καλώδιο είναι το απτό μεν, αλλά μικρό κομμάτι του μνημονίου.

Ωστόσο και το υποβρύχιο έχει τη χάρη του, όχι μόνο διότι θα στοιχίσει 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και διότι εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη λειτουργία του θα φθάσουν τα 17,5 δισ. ευρώ, με την αναμενόμενη επιστροφή των κεφαλαίων της επένδυσης (ROI) να εκτιμάται ότι θα γίνει ύστερα από 1.500 ημέρες λειτουργίας ή σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Το έργο έχει «ευλογήσει» πολύ πρόσφατα με τον τρόπο της η Ε.Ε. -το κατέταξε στην κατηγορία PCI, δηλαδή το χαρακτήρισε ως έργο κοινής ωφέλειας, που σημαίνει ότι απαλλάσσεται από γραφειοκρατικά εμπόδια και μπορεί να πάρει άδειες και διευκολύνσεις με γρήγορο ρυθμό (φαστ τρακ). Αυτό γιατί το καλώδιο μέσω της Ελλάδας θα ενώνει την Ασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται πάντως για ιδιωτική επένδυση, στην οποία μετέχει η ΔΕΗ, η θυγατρική της στη μεταφορά και διανομή ΑΔΜΗΕ (που όμως θα πάψει να είναι δημόσια σύντομα, με το κράτος να διατηρεί μόνο μειοψηφικό ποσοστό 34%) και η κυπριακή Quantum Energy. Θα μετέχει επίσης η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ.

«Γέφυρα ενέργειας»

Τα τεχνικά στοιχεία του έργου κάνουν τα στελέχη της Ε.Ε. να περιγράφουν με διθυράμβους τη συγκεκριμένη επένδυση. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε., που δίνει τα στοιχεία, είναι η πρώτη φορά που ποντίζεται καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό το βάθος, περί τα 2.000 μέτρα υπό τη θάλασσα, και το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 2.000 Μεγαβάτ.

Πράγματι, τα 2.000 Μεγαβάτ ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με το 15%-20% της παραγωγής ρεύματος στην Ελλάδα. Αυτή η ποσότητα θα περνά από το καλώδιο και θα μπορεί να μεταφέρεται από την Ασία στην Ευρώπη και αντίστροφα, καλύπτοντας τις ανάγκες σε ρεύμα μιας χώρας και προσφέροντας κέρδη από εξαγωγές σε εταιρεία άλλης χώρας. Δεν είναι απαραίτητο το ρεύμα να πωλείται μεταξύ των τριών χωρών.

Το μήκος του καλωδίου υπολογίζεται σε 1.000 χλμ. ή 540 ναυτικά μίλια. Χωρίζεται σε τρία τμήματα. Το ένα τμήμα είναι μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και έχει μήκος 155 ναυτικά μίλια, το άλλο θα ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη, με καλώδιο 320 ναυτικών μιλίων και, τέλος, η Κρήτη θα ενώνεται με την Πελοπόννησο με υποβρύχιο καλώδιο 65 ναυτικών μιλίων. Η κατασκευή υπολογίζεται ότι μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.

Στη συνάντηση που θα έχει στη Λευκωσία ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom, οι οποίοι θα υπογράψουν το μνημόνιο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...