Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

«Ο χρόνος για τη Λευκωσία τελειώνει», διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες, εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, επί της συμφωνίας του Eurogroup

Όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «όσο περισσότερο μένουν κλειστές οι τράπεζες, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανέλθουν». Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν από το Eurogroup και αποφασίστηκε ότι το Κυπριακό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο χωρίς κάποια παρέμβαση στις καταθέσεις. Σημείωσε τέλος ότι το ύψος της εισφοράς επί των καταθέσεων επαφίεται στην Κυπριακή κυβέρνηση, με τον όρο ότι η τελική συνεισφορά θα φτάνει τα 5.8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μολονότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να αναφερθούν, έστω και υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, σε «υποθετικά σενάρια», σε περίπτωση που το νομοσχέδιο για επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις απορριφθεί, υπενθυμίζουν με νόημα ότι η παροχή ρευστότητας από τον ELA είναι «προσωρινό μέτρο, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν τη στήριξη θεωρούνται βιώσιμες. Ελλείψει συμφωνίας για την υπαγωγή στο Μηχανισμό Στήριξης, οι Κυπριακές τράπεζες δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες. Άρα ο ELA δεν μπορεί να ρίχνει χρήματα σε μία τρύπα». Η θέση αυτή διατυπώθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» και στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. «Δεν ήταν απειλή, ήταν περιγραφή του καταστατικού της ΕΚΤ», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σημειώνεται ότι η παροχή ρευστότητας από τον ELA δίνεται αυτομάτως, εκτός αν 2/3 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαφωνήσουν.


 kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...