Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Κεραυνοί Νικόλα κατά κυβέρνησης για Τράπεζα Κύπρου

«Ονειρεύονται κάποιοι εάν νομίζουν ότι θα κρατικοποιήσουν την ‘Κύπρου’ από την πίσω πόρτα» δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος

«Να δοθούν αμέσως οι μετοχές στους καταθέτες της Λαϊκής και να μην παραμείνουν στο κράτος»


Βολές κατά της κυβέρνησης και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκφράζει έντονη ανησυχία ότι επιχειρείται με έμμεσο τρόπο η κρατικοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και καλεί τις αρμόδιες Αρχές να δώσουν τις μετοχές που αναλογούν στους καταθέτες της πρώην Λαϊκής.

Επί τούτου αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινό πρωτοσέλιδο της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» θέλει το κράτος να διατηρεί το 18% των μετοχών που αντιστοιχεί στους καταθέτες της Λαικής μέχρι να γίνει πλήρως η εκκαθάριση της Τράπεζας, κάτι που συνεπάγεται ότι το κράτος αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της νέας Τράπεζας.

«Δώστε τις μετοχές»
Πιο συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε γραπτή δήλωση του σημειώνει: «
«Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να δοθεί άμεσα στους μετόχους της και οι μετοχές που αναλογούν στην Λαϊκή Τράπεζα πρέπει να δοθούν άμεσα και κατ’αναλογία στους καταθέτες της.

Τον πρώτο και μόνο λόγο για το μέλλον της Τράπεζας πρέπει να έχουν αυτοί που πλήρωσαν τα σπασμένα και όχι αυτοί που τους κούρεψαν και που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα στη καταστροφή…

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει η εικόνα ότι το κράτος θα έχει την οποιαδήποτε άμεσα ή έμμεση ανάμιξη στη διαχείριση της Τράπεζας Κύπρου, μέσω της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας.

Ειλικρινά ελπίζω», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος, «να μην ονειρεύονται κάποιοι πως βρήκαν τον έξυπνο τρόπο για να Κρατικοποιήσουν την Τράπεζα Κύπρου με πλάγιο τρόπο».

«Άλλα μας είπαν»
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών καταγγέλλει ότι άλλα λέχθηκαν αρχικώς ως το κούρεμα και την κεφαλαιουχική επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου και άλλα τελικώς έγιναν.

«Η έξοδος της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, πλην όμως το χθεσινό σχετικό διάταγμα εμπεριέχει πολλές ασάφειες και εγείρει πολλά ερωτηματικά», σημειώνει στη γραπτή δήλωσή του, και προσθέτει:

«Καταρχήν υπενθυμίζεται ότι στις 16.5.13 η Κεντρική Τράπεζα με δικής της ανακοίνωση έλεγε ότι με ένα «κούρεμα» των καταθέσεων της τάξης του 37.5% θα επιτευχθεί μια κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου της τάξης του 13.5%.

Σήμερα όμως με ένα κούρεμα της τάξης του 47.5% η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας έχει κατεβεί στο 12%...  Πρέπει λοιπόν να  επεξηγηθεί πως είναι δυνατό να κουρεύονται περισσότερες καταθέσεις και να μειώνονται τα κεφάλαια;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...