Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η απάντηση του Γ. Θεοφάνους για το σάλο που έχει προκληθεί με την συναυλία του

Την δική του οπτική για την πρόταση που κατέθεσε στην κυπριακή Βουλή, όσον αφορά τις συναυλίες για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, έδωσε ο Γιώργος Θεοφάνους.

O γνωστός συνθέτης φέρεται να ζήτησε για τις συναυλίες αυτές 400.000 ευρώ, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων στο νησί.

Στην επιστολή του ο Γιώργος Θεοφάνους αναφέρει:


«Με την ματιά των καινούργιων γενιών αλλά και των γενιών που ζήσαμε τον πόλεμο του 1974 και μεγαλώσαμε με  το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, φέτος, 40 χρόνια μετά, μελοποίησα ποιήματα μερικών από τους  πιο καταξιωμένους Κύπριους ποιητές (Β. Μιχαηλίδης, Κ. Μόντης, Κ. Χαραλαμπίδης ,Α. Λυκαύγης , Κ. Αγγελίδου, Ν.Μαραγκού κ.α.), ως απλός εκφραστής και συμπαραστάτης στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για επιβίωση  αλλά ταυτόχρονα και ωςαναγνώριση  προς ό,τι ενέπνευσε τον κάθε ποιητή ξεχωριστά.

Τα ποιήματα αυτά  παρουσιάζονται κάτω από τον γενικό τίτλο της μουσικής παράστασης "ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ" και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αγωνιστικότητας του νησιού μας, ειδικότερα τη σημερινή εποχή που η Κύπρος περνά ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, δοκιμάζεται το πολιτιστικό της πρόσωπο, αλλοιώνεται δημογραφικά ο χώρος της και λεηλατούνται μνημεία του πολιτισμού της.

Η παράσταση θα διανθιστεί και με τραγούδια άλλων αγαπημένων συνθετών-στιχουργών όπως π.χ Μ.Τόκα, N.Yasin, Μ.Θεοδωράκη, Λ.Μαλένη, Γ.Κοτσωνη, Γ.Ανδρέου κ.α. καθώς και διαλόγους/κείμενα γραμμένα από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας Γιώργο Τσιάκκα, τα οποία θα ακουστούν στην παράσταση με τις φωνές μερικών από τους πιο σημαντικούς  Κύπριους ηθοποιούς.  Επίσης έργα των πιο εμπνευσμένων εικαστικών της Κύπρου θα στολίσουν τις εικόνες και τα βίντεο που θα συνοδεύουν τα μελωποιημένα ποιήματα.

Στην μουσική παράσταση «ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ» έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος Κύπριοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, παιδιά από τις χορωδίες των μουσικών σχολείων καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου.

Στόχος είναι  να διεξαχθούν 5 παραστάσεις στην Κύπρο, ξεχωριστά σε κάθε πόλη (ΛΑΡΝΑΚΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΠΑΦΟΣ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ),  από τις 15  ως τις 20 Ιουλίου 2014, με ελεύθερη είσοδο .

Η πρότασή μου, μέσα από αυτή την μουσική παράσταση, είναι να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ  και να θυμόμαστε την εισβολή, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τις περιουσίες μας  ατενίζοντας το μέλλον του νησιού μας ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ και πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά προς τους Τουρκοκυπρίους αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Η πρότασή μου για αυτή την παράσταση θα γινόταν ούτως ή άλλως ανεξάρτητα πολιτικής απόχρωσης  της κυβέρνησης .  

Η πρότασή μου με αυτή την παράσταση είναι να φωνάξουμε μαζί όλοι ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ και έχει στόχο την καρδιά του κάθε συμπατριώτη μου που αρνείται να δεχτεί αυτό που συνέβηκε και συνεχίζει να συμβαίνει 40 χρόνια.  Γι’ αυτό και σας καλώ να στηρίξετε με το χέρι στην καρδιά αυτή την προσπάθεια.

Με τιμή,
Γιώργος Θεοφάνους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...