Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Το Κυπριακό στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ελλαδικής Βουλής

Ως μια συμφωνία υψηλού επιπέδου χαρακτήρισε το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις αποφάσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.


«Στηρίζουμε, διατυπώνουμε τους προβληματισμούς μας, υπογραμμίζουμε τα κρίσιμα σημεία, αλλά απόφασή μας είναι να στηρίζουμε τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να κατηγορηθούν ότι δεν μετέχουν σε μια διαδικασία που προωθεί ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το κοινό ανακοινωθέν τοποθετεί τα πάντα υπό τον έλεγχο του Κυπριακού λαού, με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και αποκλείει ρητά οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας και άρα δεν πρόκειται να επαναληφθεί η διαδικασία και η συμφωνία της Νέας Υόρκης που είχε προηγηθεί του σχεδίου του 2004.

Επιπλέον είπε ότι ανοίγει μια διαπραγμάτευση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν συμφωνηθούν όλα τα επιμέρους σημεία της και άρα κανένα σημείο της δεν μπορεί να αποσπασθεί και να αξιοποιηθεί ή να αξιολογηθεί.

«Πρέπει η συμφωνία να είναι ώριμη για να την αποδεχθεί ο λαός με το δημοψήφισμα, διαφορετικά αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο ότι «οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, βασίζονται και σε μια πιο γενναία και διορατική προσέγγιση, αυτή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν εφαρμοζόμενα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, να αλλάξουν την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσουν ένα νέο momentum, εάν πράγματι γίνει δεκτό ότι μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...