Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Πάπας Φραγκίσκος στον Αναστασιάδη: «Χαίρομαι για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο»

Ο Πάπας Φραγκίσκος φωτογραφίζεται στην Αγία Εδρα με το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Βατικανό ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη.


Θέμα της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και περιφερειακά θέματα με ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της Συρίας.


Ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με δεδομένο ότι πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, μεταξύ των οποίων και πολλά καθολικά, έχουν καταστραφεί ή έχουν μετατραπεί σε αποθήκες και μπαρ στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι και ο προκάτοχός του, ο Πάπας Βενέδικτος, είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το μνημόνιο της Κύπρου.

Στην συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον «πρωθυπουργό» της Αγίας Εδρας, Πιέτρο Παρολίν και τον «υπουργό» αρμόδιο για τις σχέσεις με τα άλλα κράτη, Ντομινίκ Μαμπερτί.

Οπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο τέλος της συνάντησης ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε «ικανοποίηση για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επεξεργασία μιας κοινά αποδεκτής λύσης για να μπορέσει να ξεπερασθεί η παρούσα κατάσταση», με αναφορά στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή εκφράσθηκε, παράλληλα «ανησυχία για τις συρράξεις και την πολιτική αστάθεια», με την ευχή να μπορέσουν, οι χριστιανοί, να συνεχίσουν να συμβάλουν «στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος υλικής και πνευματικής ευμάρειας».

Το επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού προσθέτει, επίσης, ότι έτυχαν εμβάθυνσης θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία και ο θετικός ρόλος της θρησκείας μέσα στην κοινωνία.

«Η συνάντηση αυτή - υπογραμμίζει το Βατικανό - επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις της Αγίας Εδρας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνόδευσαν στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...