Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σιμόν Πέρες: Πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και Κύπρου βρίσκονται σε ένα πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας και αναπτύσσονται ραγδαία, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης  κατά τη συνάντησή του χθες με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Jerusalem Post», καλωσορίζοντας τον Κύπριο υπουργό, ο κ. Πέρες δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί τον αγώνα της Κύπρου σχετικά με την οικονομική κρίση και είναι εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που εξέρχεται από αυτήν.

Το Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Πέρες, αναμένει τώρα να δει κατά πόσο το νησί μπορεί να επανενωθεί, σημειώνοντας ότι μια ενωμένη Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ.

«Δεν ξέρω πού βρισκόσαστε με τις διαπραγματεύσεις σας ή που βρισκόμαστε με τις δικές μας, αλλά ελπίζουμε ότι θα δούμε ειρήνη στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Πέρες.

Ο Πρόεδρος Πέρες εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ βρίσκονται σε ανάκαμψη, αναφέροντας ότι είναι παράδοξο για τον ίδιο ότι οι δύο χώρες είναι τόσο κοντά γεωγραφικά και τόσο μακριά από πολιτικής απόψεως.

Παρατήρησε επίσης ότι στο παρελθόν η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι η πολιτική συνεργασία.

Ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα όσον αφορά στην αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας στο τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

"Το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ δεν είναι αρκετό», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει η ΕΕ μέρος της περιοχής προωθώντας τη συνεργασία και την ειρήνη.  Το Ισραήλ θα έχει ένα σημαντικό μέρος σ `αυτό, είπε, σημειώνοντας ότι ο αντισημιτισμός, η τρομοκρατία και η διάδοση των πυρηνικών υπάρχουν στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε, υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας. Υπάρχει επίσης καλή συνεργασία και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση των υδάτων, η επιστήμη και η τεχνολογία.

Ανέφερε επίσης ότι πριν από λίγους μήνες εγκαινιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα πρόγραμμα εβραϊκών σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...