Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κερίμ Ουράς: Κλειδί στην επίλυση του Κυπριακού οι φυσικοί πόροι

«Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η λύση του Κυπριακού», υποστήριξε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.


Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη συνεργάτιδα του πρακτορείου Ανατολή στην Αθήνα Μπεριρέ Πακέρ ο Τούρκος διπλωμάτης έκανε λόγο για τα μεγάλα οφέλη που θα είχε η Τουρκία από την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τα πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν και για τα άλλα μέρη από μια τέτοια εξέλιξη.


Ο κ. Ουράς είπε ότι από τα έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, «θα καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση της σύστασης του νέου κράτους χωρίς επιβάρυνση για κανέναν».

«Μεταξύ των πρώτων προβλημάτων που θα λυθούν, θα είναι το θέμα της ιδιοκτησίας» εκτίμησε ο κ. Ουράς και εξήγησε ότι οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν ανέρχονται σε «δισεκατομμύρια ευρώ, αφού το 80% των ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη βόρεια Κύπρο είναι ακίνητα Ελληνοκυπρίων». «Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αν διετίθετο για τον σκοπό αυτό μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων», ανέφερε. «Έτσι, χωρίς κανένας να επιβαρυνθεί, θα καταστεί δυνατή η λύση του θέματος».

Ο κ. Ουράς υποστήριξε πως η απόρριψη του σχεδίου Άναν οφειλόταν μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εμπιστεύονταν τη λύση που προέβλεπε αυτό για το θέμα των ιδιοκτησιών.

«Προβλεπόταν ένα σύστημα γραμματίων, με τα οποία θα καταβάλλονταν οι αποζημιώσεις. Αυτό ήταν μεταξύ των καθοριστικών στοιχείων που οδήγησαν στην αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα», εκτίμησε.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα είπε ότι σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην επανέναρξη των συνομιλιών , αλλά πρόσθεσε πως «όσο και αν έχει χαθεί χρόνος, το κοινό ανακοινωθέν επιτάχυνε και πάλι τις διαπραγματεύσεις», ενώ «φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχει διαφορετικό κλίμα».

«Και οι δύο πλευρές βρήκαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν καλύτερα η μία την άλλη, να δουν τις διαφορετικότητές τους. Ελπίζουμε ότι οι εργασίες θα επιταχυνθούν», είπε.

Αν υπάρξει λύση στην Κύπρο «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπει σε άλλη φάση και θα επηρεάσει θετικά τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας προκαλώντας "ντόμινο" εξελίξεων».

«Η Κύπρος από το μεγαλύτερο εμπόδιο στην (ενταξιακή) πορεία μας, θα γίνει τον υπ' αριθμόν ένα στοιχείο που θα μας υποστηρίζει», εκτίμησε.

Αν λυθεί το Κυπριακό «και τα θέματα του Αιγαίου θα μπουν σε πορεία διευθέτησης», υποστήριξε, αφού «θα δημιουργηθεί καλύτερη ατμόσφαιρα για την λύση του θέματος της μειονότητας και των άλλων θεμάτων».

«Σε τρία με πέντε χρόνια από τη λύση, η Τουρκία θα φθάσει σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο».

Σε ερώτηση σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ο Ουράς είπε πως «την τελευταία περίοδο έγιναν ορισμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Από ότι αναφέρει ο ελληνικός Τύπος, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει από την Αίγυπτο αυτά που ήθελε».

«Αν επικρατήσει το κατάλληλο διεθνές κλίμα και αν υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση, τα θέματα αυτά μπορούν να μπουν με ταχύτητα σε τροχιά επίλυσης», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής Ουράς τόνισε την καλή συνεργασία, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε σε «τακτική ανταλλαγή πληροφοριών», μεταξύ των αντίστοιχων ακτοφυλακών και τόνισε πως «τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας στην πραγματικότητα είναι τα πιο εκτεταμένα σύνορά μας. Εκτείνονται από το Καστελόριζο μέχρι την Αδριανούπολη και κατά το μήκος τους υπάρχουν πολύ δύσκολοι τομείς. Στο Αιγαίο υπάρχουν σημεία στα οποία είναι δύσκολο να φθάσει κανείς και πολλά νησιά κοντά το ένα στο άλλο. Αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το οργανωμένο έγκλημα και από συμμορίες που μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Γι' αυτό είναι πράγματι δύσκολο να εξασφαλιστεί επιτυχία 100% και αυτό δε μπορεί να το κάνει καμία χώρα. Π.χ. στις διελεύσεις μέσω ξηράς το ποσοστό μειώθηκε κατά 90%. Μετά από αυτό, στοιχεία τα οποία ενέχονται στο λαθρεμπόριο ανθρώπων και εξασφαλίζουν κέρδη, στράφηκαν στη θάλασσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...