Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το θέμα των Βαρωσίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται να εξελιχθεί τις προσεχείς βδομάδες για το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων, στην... κατεχόμενη Αμμόχωστο, στους νόμιμους κατοίκους τους, που για 40 χρόνια έχουν την όψη πόλης- «φάντασμα», καθώς παραμένουν κλειστά από τον τουρκικό στρατό και ακατοίκητα.

Το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο κατέληξαν στις 11 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, με βάση το οποίο άρχισε η νέα φάση των συνομιλιών για την λύση του Κυπριακού, καταλήγει αναφέροντας ότι οι δύο ηγέτες «είναι προσηλωμένοι στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα παράσχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο».

Τα Βαρώσια θα είναι το πρώτο στοίχημα αυτής της προοπτικής, παρόλο, που, όπως υπολογίζεται, θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για να ανοικοδομηθούν, ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι τους.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος στις 27 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου θα θέσει μεταξύ άλλων την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για την επιστροφή των Βαρωσίων, με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της Αμμοχώστου από τους τουρκοκυπρίους για εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο θέμα των Βαρωσίων, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναφέρθηκαν τη μέρα της συμφωνίας Αναστασιάδη -Έρογλου για έναρξη των συνομιλιών ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επί του παρόντος, η Άγκυρα δια του Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνει στάση αρνητική. Ο Τουρκός ΥΠΕΞ επιμένει στη θέση ότι τα Βαρώσια είναι μέρος της συνολικής διευθέτησης. Η πρόσβαση στα Βαρώσια απαγορεύεται από τον τουρκικό στρατό.

Σπίτια ετοιμόρροπα, ξενοδοχεία, που χάσκουν, εκκλησίες βουβές, δρόμοι έρημοι και χορταριασμένοι. Μόνη ζωντανή ύπαρξη τα πουλιά που πετούν αμέριμνα, οι αρουραίοι και τα φίδια μέσα στα εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Τα Βαρώσια, βρίσκονται νότια της παλαιάς περιτείχιστης πολής της Αμμοχώστου και εκτείνονται εκατέρωθεν κατά μήκος της ακτής. Η περιοχή έχει έκταση περίπου 6τχλμ. Αποτελούσε το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου με αλματώδη εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη μέχρι την τουρκική εισβολή.

Ο Αμμοχωστιανός Σερντάρ Ατάϊ πιστεύει ότι τα Βαρώσια προσφέρουν μια μοναδική δυνατότητα συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να ξαναχτίσουν το κοινό τους μέλλον. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χωρίς τα Βαρώσια, η Αμμόχωστος είναι σαν αεροπλάνο δίχως φτερά, δεν μπορεί να πετάξει. Κρατώντας όμηρο τα Βαρώσια, κρατάς όμηρο την Αμμόχωστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...