Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Στάση εργασίας τη Δευτέρα στην ΑΗΚ, απεργία ίσως την Τρίτη

Στάση εργασίας και μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από τη Βουλή, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, που θα συζητά το
νομοσχέδιο αποκρατικοποίησεων, αποφάσισαν οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ, -ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ- τα συλλογικά όργανα των οποίων είχαν σήμερα χωριστές συνεδριάσεις, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ.


Περαιτέρω, οι τέσσερις συντεχνίες αποφάσισαν όπως τα μέλη τους κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από την Τρίτη, για τις οποίες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί, εφόσον αποφασίσει η απεργιακή επιτροπή.



Τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα γραφεία της ΑΗΚ. Για τα έκτακτα περιστατικά και βλάβες θα εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών.

Αίτημα των συντεχνιών είναι η μη συμπερίληψη της Αρχής Ηλεκτρισμού στους υπό αποκρατικοποίηση οργανισμούς.
Σε δηλώσεις μετά τις χωριστές συνεδριάσεις των τεσσάρων συντεχνιών και εκπροσωπώντας και τις τέσσερεις συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ), Άδωνης Γιασεμίδης, δήλωσε ότι «τη Δευτέρα, όταν θα συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Οικονομικών -συνεδρία στην οποία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν κληθεί να παραστούν - το προσωπικό της ΑΗΚ θα παρευρεθεί έξω από τη Βουλή για να διαδηλώσει την αγανάκτησή του και την αντίθεσή του».

«Δυστυχώς κάποιες αποφάσεις μας έχουν οδηγήσει στο να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις γι’ αυτόν τον Οργανισμό» είπε, αναφερόμενος στην εκτελεστική εξουσία η οποία, όπως είπε, προχώρησε με το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων χωρίς να κάνει διάλογο με τις συντεχνίες. «Δεν ξέρω με ποιούς έχει κάνει το διάλογο ο υπουργός Οικονομικών. Αν το να δεις μια φορά τον υπουργό Οικονομικών θεωρείται διάλογος τότε λυπούμαι, ίσως εμείς να μην έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει διάλογος» ανέφερε.

«Τη Δευτέρα θα πάμε μαζικά έξω από τη Βουλή κι από την Τρίτη πλέον ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις, δυναμικά μέτρα που θα ανακοινωθούν είτε σήμερα το απόγευμα, είτε αύριο το πρωί, αφού πλέον αποφασίσει η απεργιακή επιτροπή για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και πώς θα κλιμακωθούν» είπε.

Ο Άδωνης Γιασεμίδης ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα είναι κλειστά όλα τα γραφεία της ΑΗΚ και όσον αφορά την παραγωγή είπε ότι «δεν θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση».

Για τα έκτακτα περιστατικά θα εργάζεται, όπως  είπε, το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην ταλαιπωρηθεί καθόλου το κοινό.

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο των δυναμικών κινητοποιήσεων που θα υπάρξουν από την Τρίτη θα γίνουν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ότι «είναι κι αυτή μια πιθανότητα. Δεν είμαστε εμείς που θα προβούμε σε διακοπές ρεύματος, εμείς θα καθορίσουμε το προσωπικό που θα εργάζεται στους κατά τόπους χώρους» διευκρίνισε στη συνέχεια.

Επαναλαμβάνοντας ότι το αίτημα των συντεχνιών είναι η μη συμπερίληψη της Αρχής Ηλεκτρισμού στους υπό αποκρατικοποίηση οργανισμούς, ο κ. Γιασεμίδης εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον η Κύπρος έχει καταγράψει τόσο καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της Τρόικα, πλέον το περιβάλλον τροποποιείται και θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει διαπραγμάτευση εκ νέου με τους δανειστές.

«Το πιο απλό πράγμα που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε είναι τουλάχιστον η αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων, αν μάλιστα σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων στην ΑΗΚ είναι η απώλεια της εργασίας τους, είπε ότι αυτό είναι «δευτερεύον θέμα».

«Το πρώτιστο θέμα είναι ότι πάει να γίνει μια καταναγκαστική πώληση σε καιρό κρίσης, σε καιρό ύφεσης. Αν πουλήσεις τέτοιου μεγέθους οργανισμούς, όπως η ΑΗΚ, εν καιρώ κρίσης τότε πλέον κάποιοι άλλοι θα βάλουν την ταμπέλα ξεπούλημα, όχι εμείς» είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κατάντημα της οικονομίας και για το οποίο επέρριψε ευθύνες στις τράπεζες, ενώ μίλησε και για παραπληροφόρηση του κοινού. «Πιθανόν να υπάρχουν κάποια τρωτά σημεία και παραλείψεις στους ημικρατικούς οργανισμούς, όμως όλο το προσωπικό είναι διατεθειμένο να εγκύψει σε αυτές τις παραλείψεις, ώστε αυτοί οι οργανισμοί να γίνουν αποδοτικοί, παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί» είπε.

Υπενθύμισε ακόμα ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν διαχρονικά βοηθήσει τον τόπο, όχι μόνο με την κοινωνική πολιτική που αναπτύσσουν, αλλά και με πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ. «Οι υπάλληλοι αυτού του οργανισμού έχουν δώσει την έγκρισή τους για να δοθούν 100 εκατ. ευρώ στην Κυβέρνηση -στην εκτελεστική εξουσία και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα- για να αποφευχθεί η χρεοκοπία» είπε.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...