Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Έρογλου: Να είμαστε έτοιμοι για δημοψήφισμα για το Κυπριακό σε τρεις μήνες

«Να τελειώσουμε σε τρεις μήνες» κάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου, και ζητά να μην χαθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.


«Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς, και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε. «Λόγω της επιμονής του για κοινό ανακοινωθέν , χάσαμε πέντε μήνες» είπε ακόμα σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.


Ο κ. Έρογλου χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων ως «κόκκινη γραμμή για τους Τουρκοκυπρίους », και τόνισε ότι όλα τα κόμματα στη Τουρκοκυπριακή Βουλή στηρίζουν την λύση.

Ο κ. Έρογλου διόρισε ως διαπραγματευτή τον πρώην Ειδικό εκπρόσωπο κ. Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τους προηγούμενους ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχο μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», λέει Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Έρογλου, είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ τον ευχαρίστησαν για την έναρξη της διαδικασίας.

«Μας είπε “Σας συγχαίρουμε για τη συμπεριφορά σας” ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς».

«Οι ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό κράτος, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες στην Κύπρο», είπε ακόμα ο κ Έρογλου και τόνισε ότι « Η λύση θα οδηγήσει σε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...