Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κανατλί: Όνειρο μας μια αποστρατικοποιημένη Κύπρος

Την ελπίδα η λύση που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό να προβλέπει μία αποστρατικοποιημένη Κύπρο, εξέφρασε ο Μουράτ Κανατλί, Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος και ένας από τους ιδρυτές της Πρωτοβουλίας για τους Αντιρρησίες Συνείδησης στην κατεχόμενη Κύπρο.

«Το όραμά μας είναι μια Κύπρος απαλλαγμένη από όλους τους στρατούς και για αυτό αγωνιζόμαστε» δήλωσε σε συνέντευξη που είχε δώσει στο ΚΥΠΕ λίγο καιρό πριν από τη σύλληψή του, στις 26 Φεβρουαρίου, από τις κατοχικές αρχές λόγω άρνησης να υπηρετήσει ως έφεδρος στον κατοχικό στρατό.
Στη συνέντευξη είχε μιλήσει για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας για τους Αντιρρησίες Συνείδησης, καθώς και για την αγωγή που κίνησε εναντίον του το ψευδοκράτος όταν ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα από το 2009 να υπηρετήσει ως έφεδρος στον κατοχικό στρατό, επικαλούμενος λόγους συνείδησης.

Αναφερόμενος στη δημιουργία της Πρωτοβουλίας, εξήγησε ότι η επιλογή του αντιρρησία συνείδησης μπορεί να βασίζεται σε πολύ διαφορετικές βάσεις, δεδομένου ότι ​​το κάθε άτομο μπορεί για τους δικούς του διαφορετικούς λόγους να απορρίψει συνειδητά το οτιδήποτε. Ανέφερε ότι η Πρωτοβουλία είναι μια οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 2007, με στόχο την αλληλεγγύη προς τους αντιρρησίες συνείδησης και στις κατεχόμενες και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Στόχος της Πρωτοβουλίας, όπως ανέφερε, είναι και η προώθηση αυτής της ιδέας.

«Από το 2007, η οργάνωση μας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Αντιρρησίες Συνείδησης (EBCO) και μάλιστα το 2009 πραγματοποιήσαμε εδώ την ετήσια συνάντηση του Γραφείου. Η οργάνωση μας δραστηριοποιείται στη βόρεια Κύπρο, αλλά έχουμε φίλους και είμαστε σε επαφή με άτομα και στη νότια Κύπρο, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, μοιραζόμαστε την ίδια ιδεολογία και μαζί αγωνιζόμαστε σε ένα αντιμιλιταριστικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Κανατλί, τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στις κατεχόμενες, το θέμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας είναι «σε ένα βαθμό προβληματικό, λόγω του ότι έχει μια τιμωριτική πτυχή, για αυτό και ξεκινήσαμε τον αγώνα μας με το να αρνηθούν να καταταχθούν στο στρατό ως έφεδροι». Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν και Ελληνοκύπριοι, είπε.

«Οι δραστηριότητες μας βασίζονται κυρίως σε ενέργειες ένδειξης αλληλεγγύης προς όλους τους αντιρρησίες συνείδησης. Για παράδειγμα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους αντιρρησίες συνείδησης στην Τουρκία να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με τα ευρωπαϊκά κινήματα, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις και τις δραστηριότητες μας με αντιρρησίες συνείδησης σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Την ίδια στιγμή, αγωνιζόμαστε για να αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτό και στην κατεχόμενη Κύπρο. Όσον αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που είναι αναγνωρισμένο αυτό το δικαίωμα, πρακτικά φαίνεται ότι δεν εφαρμόζεται. Για αυτό το λόγο, μέσω πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός οργάνου διεθνών προδιαγραφών που θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος, μιλώντας για την προσωπική του πορεία σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος του αντιρρησία συνείδησης, δήλωσε ότι «προσωπικά, το 2009 ασκώντας το δικαίωμά μου ως αντιρρησίας συνείδησης αρνήθηκα να καταταχθώ στον τ/κ στρατό ως έφεδρος και έτσι τον Ιούνιο του 2011 κινήθηκε αγωγή εναντίον μου. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου παραπέμφθηκα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πριν μερικούς μήνες αφενός αποφάσισε ότι η επιλογή του αντιρρησία συνείδησης αποτελεί δικαίωμα, αφετέρου λόγω του ότι ο στρατιωτικός νόμος πηγάζει από το σύνταγμα, απέρριψε το αίτημά μου».

Ο Μουράτ Κανατλί εξέφρασε την επιθυμία της Πρωτοβουλίας όπως η Κυπριακή Δημοκρατία ασχοληθεί με το θέμα αυτό, «γιατί είμαστε και εμείς πολίτες της και επιπλέον είμαστε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσής».

Ο κ. Κανατλί επέκρινε την κατάσταση που – όπως είπε - επικρατεί στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στην άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, εάν γίνει δεκτή η αίτηση κάποιου να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης, τότε του επιβάλλεται κοινωνική εργασία για 33 μήνες.

Ανέφερε ακόμα ότι στην επιτροπή που εξετάζει τις εν λόγω αιτήσεις συμμετέχουν και στρατιωτικοί, γεγονός που – κατά τον ίδιο - καθιστά τη διαδικασία προβληματική. Είπε ακόμα ότι δεν δίδεται πληροφόρηση για τον αριθμό των αιτήσεων και των σχετικών αποφάσεων.

Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης στο νησί, τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και στα κατεχόμενα, η στρατιωτική θητεία έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και οι άντρες είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν το στρατό μέχρι τα 48 τους χρόνια, σημείωσε.

«Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι ακόμα και να ξεσπάσει πόλεμος στη χώρα, εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτόν και δεν θα ταχθούμε στο πλευρό κανενός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα υπηρετήσουμε ως έφεδροι, εμείς δεν θα ανταποκριθούμε σε τέτοιο κάλεσμα και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία προετοιμασία για πόλεμο. Αυτή μας η στάση πηγάζει από την ιδεολογία μας, ακόμα και ειρήνη να υπάρξει στην Κύπρο εμείς και πάλι θα ταχθούμε εναντίον κάθε στρατιωτικής θητείας».

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τόνισε ακόμα ότι η Πρωτοβουλία για τους Αντιρρησίες Συνείδησης ευελπιστεί ότι η λύση που θα επιτευχθεί θα προβλέπει μία αποστρατικοποιημένη Κύπρο και ότι το όραμα τους είναι μια Κύπρος απαλλαγμένη από όλους τους στρατούς, τους εγχώριους, τον κατοχικό στρατό και το στρατό των Βρετανικών Βάσεων.

«Γι’ αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε,» είπε, καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...