Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξετάζει η Αστυνομία που εντόπισε 5 αμφορείς

Πέντε αμφορείς της πρώιμης και μέσης εποχής του Χαλκού εντόπισε η Αστυνομία, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών ότι 26χρονος αλλοδαπός θα επιχειρούσε να πωλήσει τρεις εξ αυτών, για το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, ο 26χρονος παραδέχθηκε ότι έκλεψε τους τρεις αμφορείς τον Οκτώβριο του 2012, από υποστατικό που βρίσκεται σε χωράφι, στην Επαρχία Λεμεσού και το οποίο ανήκει σε 65χρονο Ελληνοκύπριο.

Μετά από γραπτή συγκατάθεση του 65χρονου, έγινε έρευνα στο υποστατικό του, όπου εντοπίστηκαν άλλοι δυο παρόμοιοι αμφορείς, οι οποίοι παραλήφθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις, και «σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πρόκειται για αρχαιότητες που προέρχονται από την εποχή του Χαλκού».

Ανακρινόμενος, ο 65χρονος ανέφερε πως τους πέντε αμφορείς τους είχε εντοπίσει πριν από 9 χρόνια, κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών, ωστόσο δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κράτησε στο υποστατικό όπου εντοπίστηκαν.

«Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων, εμπορία και κλοπή αρχαιοτήτων», είπε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή υπόθεση, γιατί αφορά την πολιτιστική κληρονομία του λαού μας».

Ο 65χρονος κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα, ενώ ο 26χρονος παραμένει μέχρι στιγμής υπό κράτηση και ανακρίνεται και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας «αναμένεται να απολυθεί αργότερα».- See more at: 
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...