Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ενας Κινέζος... απειλεί το κούρεμα στην Κύπρο

Από εκατομμυριούχος... παράνομος μετανάστης!

Από νομικές Συμπληγάδες θα περάσουν οι αποφάσεις για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και «κούρεμα» των τραπεζικών λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ένας Κινέζος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και εξασφάλισε προσωρινό διάταγμα που παγώνει τη διαδικασία «κουρέματος», καθώς μαζί με τις καταθέσεις του χάνει και την κυπριακή υπηκοότητα που θα κέρδιζε βάσει νόμου περί προσέλκυσης επενδυτών. 

Τα δικαστήρια δέχονται βροχή προσφυγών και ήδη εκδίδονται διατάγματα που μπλοκάρουν τις διαδικασίες που τροχοδρομήθηκαν από την τρόικα και την κυπριακή κυβέρνηση.

Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία για να προσελκύσει ξένους επενδυτές είχε καθιερώσει την απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς από χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίοι θα αποκτούσαν μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο και θα είχαν καταθέσεις άνω των 9 εκατ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες, με δέσμευση να μην τις αποσύρουν για 7 χρόνια. Με αυτή τη διαδικασία απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και συνεπώς κατέστησαν Ευρωπαίοι πολίτες δεκάδες Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρηματίες. Ενας εξ αυτών (επιχειρηματίας από την Κίνα) προσέφυγε στο δικαστήριο και εξασφάλισε προσωρινό διάταγμα που παγώνει τη διαδικασία «κουρέματος» καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Οπως υποστήριξε, με το «κούρεμα» των καταθέσεων ο ίδιος χάνει τις καταθέσεις του, που αποτελούσαν εγγύηση για την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Ως εκ τούτου, κινδυνεύει να χάσει και την υπηκοότητα πέραν των χρημάτων του, αλλά και να βρεθεί προ του ενδεχομένου απέλασής του ως παράνομου μετανάστη! Την Παρασκευή αναμένεται να τοποθετηθεί η Κεντρική Τράπεζα επί του διατάγματος.

Σε άλλη περίπτωση, καταθέτες στη Λαϊκή Τράπεζα μπλοκάρισαν τη διαδικασία συγχώνευσης της «καλής» τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου, με την έκδοση μονομερούς δικαστικού διατάγματος. Οι συγκεκριμένοι καταθέτες θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία που ακολουθείται, αφού από τη μια χάνουν τις καταθέσεις που είχαν σε προσωπικούς λογαριασμούς και, από την άλλη, καλούνται να πληρώσουν κανονικά τα δάνεια που είχαν πάρει για επιχειρήσεις τους, χωρίς να γίνει συμψηφισμός. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει συνέχεια στη δικαστική διαδικασία την Παρασκευή. Επίσης στα δικαστήρια εκκρεμούν δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις οι οποίες θα ομαδοποιηθούν και θα εξεταστούν τα επόμενα 24ωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...