Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Δαπάνες 157 εκατ. ευρώ στην Κύπρο για ενοίκια κτιρίων

Περίπου 157,5 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2007 μέχρι το 2012 για ενοίκια κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Μόνο για το 2012 το συνολικό ποσό ανήλθε περίπου στα 30,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 750.000 ευρώ σε σχέση με το 2011.

Το θέμα της ενδεχόμενης διασπάθισης δημόσιου χρήματος από τη διαχρονική πολιτική που ακολουθεί το κράτος αναφορικά με τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών σε ενοικιαζόμενους ιδιωτικούς χώρους, τα κριτήρια επιλογής των χώρων αυτών και το ύψος του ανερχόμενου κόστους των καταβαλλόμενων ενοικίων απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως ο πρώτος στόχος της Επιτροπής Ελέγχου, μετά και την εξέταση του θέματος, είναι η ενεργοποίηση και η παρακολούθηση της συσταθείσας Επιτροπής για επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων ενοικίασης κτιρίων με στόχο τη μείωση του κόστους ενοικίασης. «Η παρακολούθηση θα είναι συνεχής, επίμονη και επίμοχθη» ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα έχουν εξοικονομηθεί από τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων 1,6 εκατ. ευρώ.

Δήλωσε ακόμη ότι η Επιτροπή ζήτησε από την προϊσταμένη της εν λόγω υπηρεσίας κάθε τρεις μήνες να ενημερώνει την Επιτροπή Ελέγχου για τα αποτελέσματα των αποφάσεων της.

Ανέφερε ακολούθως ότι ο δεύτερος στόχος που έχει θέσει η Επιτροπή είναι η παρακολούθηση της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως την εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, για τη στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών με σύγχρονες μεθόδους ανέγερσης κτιρίων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη ότι δικαιολογούνται όλα τα ποσά που καταβάλλονται σε ενοίκια για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι τίθεται ζήτημα διαχείρισης και ενδεχομένως διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί το κάθε σεντ που δαπανάται από τα δημόσια ταμεία.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, τέλος, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Συγκοινωνιών να ετοιμάσει έκθεση για το γενικότερο ζήτημα της ενοικίασης δημοσίων κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...