Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ανοικτή σύγκρουση Αναστασιάδη - Δημητριάδη

Πανίκος Δημητριάδης

Η κυπριακή κυβέρνηση επιτίθεται στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής της Πανίκος Δημητριάδης, ενώ η οικογένειά του δέχεται απειλές από ανθρώπους που έχασαν χρήματα στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

«Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στο Δουβλίνο την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τόνισε ότι η ικανότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από «τις απειλές θανάτου» όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και προς τα παιδιά και τη γυναίκα του.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το διορισμό του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη ή να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας, χωρίς τη συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για την πώληση χρυσού χωρίς διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα», σημείωσε ο Πανίκος Δημητριάδης. Πρόσθεσε ότι υπήρξε «συνεχής παρέμβαση σε σχέση με τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται υπό εξυγίανση».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

«Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο υποδιοικητής παύεται από τη θέση του με τον ίδιο τρόπο όπως ο διοικητής, δηλαδή μέσα από μια απόφαση της πλειοψηφίας των 13 δικαστών», είπε ο κ. Δημητριάδης και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση. Διαδικαστικά, η κίνηση αυτή του προέδρου Αναστασιάδη πρέπει να εξεταστεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι  δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί και η επίπτωση είναι «ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ορίσει τα άτομα που είναι στενά συνδεδεμένα με αυτή».

Μανώλης Καλατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...