Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Απολογία Ι.Νικολάου για τη ρίψη δακρυγόνων από την Αστυνομία στο ΓΣΠ

Επίκεινται συλλήψεις δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ στο γήπεδο ΓΣΠ το περασμένο Σάββατο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπήρξαν προβλήματα σε σχέση με τη συμπεριφορά της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου εξετάστηκαν τα επεισόδια, αλλά και αξιολογήθηκε ο τρόπος που ενήργησε η Αστυνομία, ο κ. Νικολάου απολογήθηκε εκ μέρους της Αστυνομίας για τη ρήψη δακρυγόνων που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα σε φιλάθλους και σε μικρά παιδιά.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, αναγνώρισε ότι πέραν από τη συμπεριφορά κάποιων «ανεγκέφαλων», όπως χαρακτήρισε κάποιους οπαδούς «υπήρξαν και προβλήματα τα οποία μας αφορούσαν και σαν Αστυνομία».

«Γι’ αυτό λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα έλεγα έχουν σαν στόχο τόσο από τη μια να βελτιώσουμε τον τρόπο, την ενέργεια και τη συμπεριφορά μας ως Αστυνομία», είπε, προσθέτοντας ότι λήφθηκαν αποφάσεις σε σχέση με μέτρα που θα ληφθούν από τους διαχειριστές των σταδίων όπως επίσης και αποφάσεις οι οποίες θα τεθούν στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Σε σχέση με την χρήση των δακρυγόνων, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το θέμα διερευνήθηκε κατόπιν δικών του εντολών. «Φαίνεται ότι εκ πρώτης όψεως μπορεί να υπήρξε και πρόβλημα από τη ρίψη αυτών των δακρυγόνων και για το οποίο θέλω να απολογηθώ εκ μέρους της Αστυνομίας προς τους οπαδούς, τους φιλάθλους για τα προβλήματα και τις ταλαιπωρίες που προκάλεσαν και ειδικότερα σε μικρά παιδιά από τη χρήση των δακρυγόνων», είπε.

«Η χρήση των δακρυγόνων πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνον όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος και για αυτό το λόγο αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα καθ` όσον αφορά και την εκπαίδευσή μας», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου είπε ότι συγκροτήθηκε μια ανακριτική ομάδα, η οποία άρχισε να διερευνά τις σκηνές και όλα τα επεισόδια. Όπως είπε, η εν λόγω επιτροπή έχει πάρει το οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες και άρχισε να γίνεται μια διεξοδική μελέτη των στοιχείων αυτών με στόχο να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία μετείχαν στη βία σε αυτά τα επεισόδια.

«Επίκεινται όμως συλλήψεις γιατί υπήρξαν άτομα τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πλευρά του σταδίου, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι εγκαταστάσεις κατά τρόπο μόνιμο ώστε να επιτρέπεται ο αποτελεσματικός έλεγχος των φιλάθλων έξω από το γήπεδο και η ενίσχυση του χώρου μπροστά από τις εισόδους.

Σε ερώτηση κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος σεσημασμένων ταραχοποιών στοιχείων στο γήπεδο, ο κ. Ιωνάς ανέφερε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται, προσθέτοντας ωστόσο ότι το πρώτο που πρέπει να επιδιωχθεί είναι να εντοπιστούν αυτά τα άτομα.

«Και την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «εξετάζουμε το ενδεχόμενο για δραστικότερα μέτρα που μπορεί ακόμη να επιβάλλονται και πριν από το Δικαστήριο και ειδικότερα της αξιοποίησης της δυνατότητας απαγόρευσης της εισόδου στο γήπεδο αυτών των προσώπων μέχρι που να εκδικαστεί ακόμη και η υπόθεσή τους ενώπιον του Δικαστηρίου».

Ο κ. Νικολάου επανέφερε την εισήγηση που ο ίδιος είχε κάνει στο παρελθόν, για τη δημιουργία αυτόφωρου αδικήματος, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τον Γενικό Εισαγγελέα και την Δικαστική εξουσία.

Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει το θέμα του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων (ticketing sytem), ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι είχε προγραμματιστεί η εφαρμογή του ευρύτερου συστήματος στο ΓΣΠ, αλλά ο σχεδιασμός ανετράπη λόγω της οικονομικής κρίσης.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...