Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Με στόχο την προστασία της ΑΟΖ ξεκινάει ο διάλογος Κύπρου-Ισραήλ για την ενέργεια


Τα συμφέροντά τους στο χώρο της ενέργειας επιχειρούν να διασφαλίσουν Κύπρος και Ισραήλ, με τις δύο χώρες να περνούν στο πρακτικό μέρος της συμφωνηθείσας συνεργασίας τους. Οπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στην κυπριακή «Καθημερινή της Κυριακής», οι δύο χώρες θα διεξάγουν έναν «Διάλογο για τη Στρατηγική Ασφάλειας σε θέματα Ενέργειας», ο οποίος «ουσιαστικά θα αφορά τους τρόπους προστασίας των ΑΟΖ των δύο χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Παράλληλα ο κ. Κασουλίδης σημειώνει πως η εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ-Αγκυρας «ποσώς επηρεάζει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, διότι η Κύπρος είναι το μοναδικό προβλέψιμο γειτονικό κράτος του Ισραήλ και συνεπώς αποτελεί σημείο σταθερότητας».

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε τα εξής: «Εμείς αποδείξαμε ότι και με αριστερή κυβέρνηση και με δεξιά κυβέρνηση η πολιτική απέναντι στο Ισραήλ είναι η πολιτική της φιλίας. Γιατί; Διότι είμαστε σε θέματα αξιών πάρα πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ και εμείς και η Ελλάδα παρά η Τουρκία».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη πως οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθούν επιτυχώς ίσως ακόμη και πριν από την επίσκεψη, τον Μάιο, του προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...