Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Για λύση και του Κυπριακού πιέζει η τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Ο κ. Φούλε δήλωσε πάντως πως έχει πλήρη συναίσθηση ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής κυβέρνησης «βρίσκονται αλλού αυτή τη στιγμή», εννοώντας φυσικά την οικονομική κρίση.

Την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, παρουσιάζοντας την Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Ο κ. Φούλε προσέθεσε πως έχει πλήρη συναίσθηση ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής κυβέρνησης «βρίσκονται αλλού αυτή τη στιγμή», εννοώντας φυσικά την οικονομική κρίση. Προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ελπίζω ότι το γενικότερο θετικό περιβάλλον θα μετατραπεί σε ευκαιρία, προς όφελος και της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας». «Η επίλυση του Κυπριακού θα βελτιώσει αισθητά το οικονομικό περιβάλλον και θα απελευθερώσει πλήρως τις οικονομικές δυνατότητες του νησιού, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο κ. Φούλε προσέθεσε ότι «υπάρχουν πηγές ανησυχίες» που αφορούν κυρίως την Τουρκική νομοθεσία για την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι τα γκρίζα αυτά σημεία θα αντιμετωπιστούν με το «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο ετοιμάζει η Τουρκική κυβέρνηση.

Με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, η η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά τόνισε: «Για μια ακόμη φορά συζητάμε την έκθεση Προόδου για την Τουρκία. Για μια ακόμη φορά τονίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην ασφάλεια και την ευημερία της ΕΕ. Τονίζουμε το τεράστιο δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης καθώς επίσης και τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να έχει στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ένωσης. Αυτή η χώρα φιλοδοξεί να παίξει κεντρικό διαμεσολαβητικό ρόλο στις συγκρούσεις στη νότια γειτονιά της. Μια χώρα λοιπόν που θέλει να είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη χτες παραβίασε για μια ακόμη φορά με 4 μαχητικά αεροπλάνα τύπου F4 και F16 τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των νήσων Σάμου και Χίου, όπου και παρέμειναν για 15 λεπτά. Αυτή είναι μια καθημερινή πρακτική της Τουρκίας και η καθημερινότητα των κατοίκων των ελληνικών νησιών. Η ίδια η χώρα δεν δείχνει να μπορεί ακόμη να παρέχει στους πολίτες της την προστασία της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και τη προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το φετινό ψήφισμα του ζητά για άλλη μια φορά από την Τουρκία τα αυτονόητα. Δηλαδή σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία των μειονοτήτων και βελτίωση των διμερών σχέσεων με τους γείτονες της.Η Τουρκία δεν έχει πια δικαιολογίες».

Του Ανταποκριτή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...