Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Το «ραβασάκι» Σόιμπλε προς Bundestag για την Κύπρο

Wolfgang Schäuble, German finance minister (CD...
Wolfgang Schäuble (Photo credit: Wikipedia)

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, επιθυμεί να αποσπάσει κατά την τρέχουσα εβδομάδα την έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τόσο ως προς το κυπριακό πακέτο όσο και για την χορήγηση παράτασης στην αποπληρωμή των δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για τον σκοπό αυτό εκθέτει τα επιχειρήματά του σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Bundestag, Norbert Lammert, που περιλαμβάνει 26 συνημμένα και απώτερο στόχο έχει να πείσει ικανό αριθμό βουλευτών να υπερψηφίσουν.

Σύμφωνα με την διαδικασία, της ψήφισης επί του κυπριακού πακέτου θα πρέπει να προηγηθεί, πιθανότατα την Πέμπτη, η ψηφοφορία επί της παράτασης των δανείων για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μόνο όταν το κομμάτι αυτό εγκριθεί, μπορεί το κοινοβούλιο να προχωρήσει στο θέμα της Κύπρου.

Ειδικά για την τελευταία, στην επιστολή του προς το Bundestag, ο Schäuble παραθέτει ότι οι προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της βοήθειας έχουν εκπληρωθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι λόγω των «υφιστάμενων προδιαθέσεων», σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Κατά τις εκτιμήσεις της τρόικας, το πρόγραμμα προσαρμογής μπορεί να περιορισθεί στα 10 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θα διαθέσει περίπου ένα δισ. ευρώ, έτσι ώστε να αντιστοιχούν 9 δισ. στον Μηχανισμό ESM. 7,5 από τα 10 αυτά δισ. ευρώ  προβλέπεται ότι θα χρησιμεύσουν για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών και τα υπόλοιπα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν απομείνει. Στόχος είναι, μέσω των δανείων το χρέος της Κύπρου να ανέρχεται κατά το 2020 περίπου στο ύψος του ΑΕΠ της.

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η προειδοποίηση του Wolfgang Schäuble προς το εσωτερικό για κίνδυνο που απορρέει από την Κύπρο για την δημοσιονομική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, την στιγμή που κατά τις διαπραγματεύσεις με την Λευκωσία επέμενε μονότονα ότι δεν υφίστατο συστημικός κίνδυνος. Τότε, βέβαια, στόχευε να ασκήσει αφόρητες πιέσεις στη Μεγαλόνησο για να υποκύψει στη συρρίκνωση του τραπεζικού της τομέα, ενώ τώρα επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις των «αντιρρησιών» του κυβερνητικού του συνασπισμού. Διαφορετικές στοχεύσεις … διαφοροποίηση και των απόψεων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, με δηλώσεις του προς την “Neue Osnabrücke Zeitung”, ο Γερμανός Υπουργός προεξοφλεί την υπερψήφιση του πακέτου με ευρεία διακομματική πλειοψηφία.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...