Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ηχησαν οι σειρήνες στην Κύπρο για τα 39 χρόνια από το πραξικόπημα της Χούντας

Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ , που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμα η Κύπρος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου οι σειρήνες, σε υπόμνηση της αποφράδας ημέρας.

Στη συνέχεια τελέστηκε μνημόσυνο χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων.  Τον επιμνημόσυνο λόγο είπε ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Αργότερα η Βουλή θα συνέλθει, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, στην καθιερωμένη ειδική συνεδρία της για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Τα κόμματα με ανακοινώσεις καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί μέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής». Τονίζουν ότι ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην αντίθετη απόψη είναι ο τρόπος για να επιτευχθούν λύσεις στα εθνικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το μίσος, ο φανατισμός και η διχόνοια οδηγούν μόνο στην καταστροφή.

Αναφέρουν ακόμα πως «μόνο με συλλογική αυτογνωσία, εθνική συνεννόηση και παλλαϊκή συστράτευση θα ξανασταθεί η Κύπρος στα πόδια της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...