Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για την εθελούσια στην Τράπεζα Κύπρου

Του Γιάννη Σεϊτανίδη/kathimerini.com.cy

Τα στενά οικονομικά περιθώρια δυσκολεύουν τις αποφάσεις για ένα ιδιαίτερο ελκυστικό πακέτο αποχώρησης από την τράπεζα.

Ογδόντα εκατ. ευρώ είναι ο μαγικός αριθμός της εξοικονόμησης δαπανών, σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα του προγράμματος εθελούσιας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου. Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας θα λάβει σήμερα, Τρίτη, τις αποφάσεις του, με τα ωφελήματα από το Ταμείο Πρόνοιας να αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι.

Μετά από μια έντονη ημέρα διαβουλεύσεων, με την ΕΤΥΚ να δημοσιοποιεί τις διαφωνίες της, να μιλά για αδικίες που απορρέουν από το κούρεμα στο Ταμείο Πρόνοιας της Τρ. Κύπρου και να κατηγορεί τη διοίκηση της τράπεζας ότι επιχειρεί να περιορίσει τις μισθολογικές απώλειες για τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, η Επιτροπή Προσωπικού διαμόρφωσε την πρότασή της που γνωστοποιήθηκε στην ΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το σχέδιο στοχεύει στην εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ από την εθελούσια αποχώρηση 1000 ατόμων, που θα λάβουν ως αποζημίωση ένα μισθό για κάθε δύο χρόνια υπηρεσίας και πιθανά επιπλέον μπόνους τρεις ως πέντε μισθούς. Η επιτυχία της εθελούσιας θα κριθεί από το αν οι εργαζόμενοι θα κρίνουν ελκυστικό το πακέτο με βασική παράμετρο να καλύπτει τις παροχές από το Ταμείο Πρόνοιας. Εκ πρώτης όψεως αυτό δεν επιτυγχάνεται. Ακόμη και η κυβέρνηση, που θέλει να κλείσει γρήγορα το ζήτημα, αναγνωρίζει ότι το σχέδιο της εθελούσιας δεν μπορεί να εκτελεστεί εις βάρος των οικονομικών δεδομένων της Τράπεζας, τα οποία είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Το αίτημα της ΕΤΥΚ ήταν οι μερίδες στο Ταμείο Πρόνοιας να αντιμετωπιστούν όπως οι καταθέτες, δηλαδή να μην υπάρξει κούρεμα ως τις 100.000 ευρώ και να γίνει συμψηφισμός με δάνεια των εργαζομένων.

Το ακραίο σενάριο, αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, είναι να προχωρήσει το σχέδιο που θα προκρίνει η διοίκηση και τα κενά από το στόχο να καλυφθούν με απολύσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της εργασιακής ειρήνης, ενώ οι απολυμένοι θα αποχωρήσουν με σαφώς λιγότερα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...