Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Στα χέρια των Ρώσων καταθετών η Κύπρου

Με το κούρεμα σχεδόν εκμηδενίζονται οι παλιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και οι κύριοι μέτοχοι είναι πλέον Ρώσοι καταθέτες, που ήδη ανέλαβαν την εκπροσώπησή τους μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Λευκωσίας ή άλλοι πληρεξούσιοι αντιπρόσωποι…

Οι παλιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου στη νέα μετοχική δομή συμπιέζονται μέσω του λεγόμενου dilution και η παρουσία τους δεν αποκλείεται να φθάσει στο 0,6% του κεφαλαίου. Η αξία των μετοχών των 80.000 περίπου παλιών μικρομετόχων θα απομειωθεί σημαντικά με την έκδοση νέων μετοχών.

Κύριος ρυθμιστής και μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι η «κακή» Λαϊκή, αφού αναμένεται ότι θα εκδοθούν μετοχές υπέρ της σε ποσοστό πάνω από 10%. Ωστόσο κάποια στιγμή το πακέτο των μετοχών της «κακής» Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να πωληθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συσταθεί τον Σεπτέμβριο θα εκπροσωπεί κυρίως τα συμφέροντα των Ρώσων καταθετών, που αποτελούν το 6% των πελατών που είχαν καταθετικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά. Οι Ρώσοι θα διαθέτουν επίσης παρουσία στα ταμεία προνοίας μελών της ΕΤΥΚ και της Cyta και άλλων ταμείων που επίσης κουρεύτηκαν.

Μετά το τελικό «κούρεμα», το Ταμείο Προνοίας των Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να έχει ποσοστό στο νέο μετοχικό κεφάλαιο κοντά στο 4%, της Cyta στο 1,5% ενώ χιλιάδες θα είναι οι νέοι μικρομέτοχοι που θα προέλθουν από το «κούρεμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...