Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ομήρου: Καμία σκιά λόγω Eurogroup στις ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό


Οι πρόσφατες εξελίξεις με την άδικη απόφαση του Eurogroup που επεβλήθη στην Κυπριακή Δημοκρατία και η οποία επηρέασε και ρωσικά συμφέροντα δεν άφησε καμιά σκιά και δεν επηρέασε με οποιοδήποτε τρόπο... την αντιμετώπιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τον κυπριακό λαό, την Κυπριακή Δημοκρατία και τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

«Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Ομήρου αποτιμώντας τις επαφές που διενήργησε η υψηλού επιπέδου διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται με τη ρωσική Κυβέρνηση.
Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε πριν το μεσημέρι με τον Α΄ Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τιτόβ (Vladimir Titov).

Σε δήλωσή του που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αυτή διεξήχθη σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, επανελήφθη η πάγια ρωσική θέση για πλήρη στήριξη του αγώνα του κυπριακού λαού για μια λύση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και η οποία να διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι ήταν φυσικό να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του ρωσικού λαού και των ρωσικών Κυβερνήσεων διαχρονικά, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, είτε για την αντιμετώπιση τουρκικών απειλών κατά της Κύπρου, είτε για αποτροπή υιοθέτησης απαράδεκτων λύσεων όπως ήταν το σχέδιο Ανάν και υπενθύμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2004 στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Ομήρου συνέχισε λέγοντας ότι «εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας επειδή όταν άλλοι επέβαλλαν εμπάργκο σε εισαγωγική αμυντικού χαρακτήρα οπλικών συστημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ρωσική Ομοσπονδία πρόθυμα υποστήριξε εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεντιουρίν Γιούρι, είπε ότι ήταν εποικοδομητική και καρποφόρα.

Επαναλαμβάνοντας ότι η συνάντηση διεξήχθη στην παρουσία εκπροσώπων εταιρειών Novatec Overseas και Gazprombank, συμπλήρωσε ότι ο Ρώσος Υπουργός διαβίβασε μηνύματα για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη που αφορούν την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήταν μια συνάντηση η οποία κράτησε δύο ολόκληρες ώρες, συνέχισε προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της ζητήθηκαν πληροφορίες, «δώσαμε πληροφορίες και εκφράσαμε την ισχυρή επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπάρξει ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών, είτε κρατικών είτε ιδιωτικών, στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να ασκήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης».

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του ιδίου και της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τη θερμή υποδοχή και το άριστο κλίμα που υπήρξε στις συναντήσεις μέχρι τώρα.
alithia.com.cy
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...