Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ράγισαν οι πέτρες -39 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο έγιναν οι κηδείες δύο αγνοούμενων

Εχουν περάσει 39 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της 20ής Ιουλίου του 1974, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο σκορπώντας τον όλεθρο, το θάνατο και την καταστροφή. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τον Αττίλα η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το 40% του νησιού.

Στις 5.30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Οπως αναφέρει και το sigmalive σήμερα θα γίνουν δύο κηδείες αγνοουμένων, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Στις 11:00 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στο Παλιομέτοχο, η κηδεία του Αγνοούμενου Παναγιώτη Πουλλή από τη Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Γαϊδουράς.

Την ίδια ώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο συνοικισμό της Αυγόρου θα τελεστεί η κηδεία του Αγνοούμενου Παναγιώτη Χριστοδούλου (Ψαθά) από το Αρναδί τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ των χωριών Γαϊδουράς και Στύλλων

Μνημόσυνα, δεήσεις και προσκλητήριο νεκρών

Πολιτεία και λαός με μνημόσυνα, δεήσεις και άλλες εκδηλώσεις αποτείουν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την εισβολή και διαβεβαιώνουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση και την ελευθερία.

Το επίσημο μνημόσυνο τελείται στην Εκκλησία Παναγιάς Φανερωμένης στη Λευκωσία. Του μνημόσυνου προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και σ' αυτό παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Εξάλλου, με και ανακοινώσεις τους, οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν για άλλη μια φορά την Άγκυρα για την επεκτατική της πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στις 8 το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση, για τους αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που έγινε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Την επιμνημόσυνης δέησης, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και από εκπροσώπους των ελλαδικών Αρχών, Συνδέσμων, πολιτικών κομμάτων και άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...