Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Στις 9 Ιουλίου η απόφαση για την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Κύπρο τα μνημόσυνα των 13 νεκρών της έκρηξης στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011. Την ερχόμενη Τρίτη το κακουργιοδικείο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του για τους 6 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων είναι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας του νησιού, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε την ελπίδα το δικαστήριο να κατανείμει ευθύνες εκεί που υπάρχουν, προσθέτοντας ότι «αυτοί που ευθύνονται πρέπει να τιμωρηθούν, έστω και αν αυτοί που ευθύνονταν πολιτικά ουδέποτε ανέλαβαν τις ευθύνες τους».

Είναι προφανώς ότι αναφερόμενος σε αυτούς που δεν ανέλαβαν τις πολιτικές του ευθύνες φωτογράφισε τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Ερωτηθείς κατά πόσον στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν όλοι όσοι ενέχονται στην τραγωδία του Μαρί, ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «δεν μπορώ να το κρίνω αυτό γιατί είναι αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα. Ποιοι είναι εκείνοι, για ποιους από εκείνους είχε μαρτυρία για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αναμένω όμως ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα απονείμει δικαιοσύνη».

Από κει και πέρα πρόσθεσε «στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως ποινικοί υπεύθυνοι μπορεί να υπήρχαν και άλλοι. Όμως κατηγορούμενοι γι’ αυτή τη τραγωδία είναι πολλοί και δεν είναι μόνο οι ποινικά υπεύθυνοι.

»Κατηγορούμενοι είναι και εκείνοι που έφεραν τεράστιες πολιτικές ευθύνες περιλαμβανομένου ακόμα και του συστήματος το οποίο οδήγησε τα πράγματα σε αυτή την τραγωδία.

»Γι αυτό πρέπει όλοι μαζί με πολλή προσοχή να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα οποία μας οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία ούτως ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο είτε ακόμα και λιγότερο, γιατί» όπως εξήγησε «δεν έχει χειρότερο πράγμα σε μια πολιτεία να χάνει ζωές άδικα».

Την ελπίδα να τιμωρίας των ενόχων εξέφρασε και ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου, γιατί «μόνο έτσι θα ησυχάσουν και οι ίδιες οι ψυχές των 13 παλικαριών μας».

Ερωτηθείς για το θέμα των πολιτικών ευθυνών, απάντησε πως αυτό είναι κάτι διαφορετικό και υπέδειξε ότι «τις πολιτικές ευθύνες πρέπει να τολμούμε όλοι οι πολιτικοί να τις αναλαμβάνουμε την ώρα που πρέπει».

Ο Υποναύαρχος Βελισσάριος Παπάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, συμμαθητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη που σκοτώθηκε στην έκρηξη, κάλεσε τις κυπριακές αρχές «να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που να αμαυρώσει τη μνήμη του (Αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη) και να τον τοποθετήσουν στη συνείδηση του κυπριακού λαού, εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Ανέφερε, ακόμη, πως στις δύσκολες στιγμές που περνά ο ελληνισμός σήμερα, πρέπει να μονιάσουμε και να διδαχθούμε από το φωτεινό παράδειγμα των ανθρώπων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...